Romanul „Singur în întuneric”

скачанные файлы

”Singur in intuneric” este o oglinda fidela a vietii tinerilor din secolul 21. Un roman – portret al unei generatii, pe cat de realist, pe atat de usturator prin dramele descrise. Personajele principale, Rares, Andrei si Lenuta, dar si secundare, Rebecca, Irina, Luiza se afla la capitolul descoperirii de sine prin descoperirea Celuilalt. Traiesc studentia intr-o forfota continua, urzind intrigi, rupand sau construind prietenii, tradand iubiri, intelegand, fiecare, libertatea de a trai in felul sau. Ei nu lupta impotriva curentului, ci se lasa dusi de acesta. Ca sa-si satisfaca poftele de necunoscut il infrunta direct, aruncandu-se cu capul inainte in fata impedimentelor. Violenta, dispretul, aroganta, in aceasta carte, se impletesc cu greu cu licariri de lumina si legaturi armonioase intre personaje, intrucat fiecare erou este el insusi un vulcan, la unii – linistit, la altii – gata sa erupa. O carte cu umor si tragic, combinate fin in incercarea de a reda cat mai natural imaginea societatii corupte de astazi.”

12195825_998792276829129_8662253039312255284_n

Recenzii:

Nicolae Dabija, academician, scriitor, redactor-șef „Literatura și Arta”:

Singur în întuneric e un portret alcătuit din fărâme ale unei generaţii, ai cărei componenţi sunt aparent fără griji – de ei au „grijă” părinţii care muncesc peste hotare -, fără probleme grave, unicele lor probleme fiind cele sentimentale, fără compromisuri, pentru că nu cunosc noţiunea, şi aşa mai departe.

Personajele sunt bine fixate în timp, care coincide cu adolescenţa şi anii tineri ai autoarei. Ele trăiesc, iubesc, urzesc, au decepţii, speră, se zbat în spaţiul basarabean de azi, unde normalitatea (aici: corectitudinea, bunătatea, credinţa etc.) e anormală şi anormalitatea (orgoliul, desfrâul, minciuna) – normalitate.

Autoarea stăpâneşte bine limbajul prozei, care are multiple valenţe, asigurând un liant întregii lucrări. E o curgere neîntreruptă, ţesută cu intrigi şi cu întâmplări din viaţa unui Don Juan.

Andrei Moroșanu, publicist „Literatura și Arta”:

Patima acestei tinere romanciere se scufundă vertiginos în vârtejurile dramatice ale vremurilor noastre, unde scriitoarea tratează pe viu violența, disprețul, aroganța, pe alocuri bizară, suspinele disperării și lașitatea speciei umane, care își dibuie cu îndârjire locul printre cioburi de speranțe iluzorii. Spiritul autoarei Mariana Răileanu, proaspătă absolventă a Facultății de Jurnalism a ULIM, a intrat din plin în acest calvar al eroilor, însăilat ici-colo cu izbucniri luminoase la capăt de tunel în romanul său de debut „Singur în întuneric”. Descărcându-și la limită sentimentul neprihănit al libertății, literata se manifestă prea pătrunzător pentru a nu-i simți sufletul în fierbere. De fapt, în structura sa intimă opera în cauză se prezintă drept oglindă a societății corupte de azi, lipsită de scrupule, năboită de libertățile sociale în derivă. În acest context foarte concludent subliniază în postfața sa poetul Nicolae Dabija: „Libertatea, care e dreptul de a face orice fără să-i deranjezi pe alții, e înțeleasă de către aceștia, de regulă, pervers, fiind libertatea de a deranja…”

https://raileanumariana.wordpress.com/2015/11/22/despre-romanul-singur-in-intuneric-o-recenzie-de-andrei-morosanu/

Andrei GALBEN, academician, rector ULIM:

„Fiind studentă la Universitatea a cărui rector sunt, nu am protejat-o. Am discutat prima dată cu ea în momentul, când a fost eliberată de plata pentru studii prin reuşite excelente la învăţătură. O felicit pentru romanul editat. Mă bucur că pe bolta satului Sloveanca, unde m-am născut, am copilărit s-a născut încă o steluţă. Despre faptul că ea a scris şi a editat un roman mi-a comunicat academicianul şi profesorul la disciplina jurnalism, Nicolae DABIJA. El a încurajat-o să scrie, că poate. Fiind invitat la lansarea cărţii Marianei, am lecturat romanul. La vârsta şi competenţele mele, recunosc, greu mă mai poate surprinde ceva. Ceea ce am citit în „Singur în întuneric” m-a cutremurat. Am rămas zguduit de ceea cu ce se confruntă generaţia tănâră, subtilitățile pe care autoarea le cunoaşte. Conflictul social pe care-l abordează este o chemare a sufletului. O încecare de a sensibiliza guvernanţii ţării asupra dezastrului din viaţa semenilor autoarei.”

Cristina DOBA, fondatoare Elibrăria:

Autoarea este născută în satul Sloveanca, Sângerei, la 10 martie 1991 și este  absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării şi a Facultăţii de Ştiinţe Economice la ULIM și  romanul ”Singur în întuneric” este unul de  debut.

Subiectul romanului  ține de istoria unei  familii obișnuite, ca multe altele din Moldova, unde unul din părinți este nevoit să plece la muncă peste hotare pentru a-și putea intreține familia, iar cel de-al doilea părinte crește singur un copil. Trist, dar atât de adevărat. Cum este marcată această  familie de decesul unuia din  membri, cum trec peste acest moment de tragedie, dar și care  este amprenta lăsată  asupra copilăriei și respectiv a intregii vieți a protagonistului  Rareș  și  a prietenului  său Andrei ? Veți avea răspunsurile citind cartea, care se  citește destul de ușor, fiind scrisă  într-o manieră  interesantă, accesibilă, cu multe  dialoguri și  metafore , vorba  scriitorului   Ncolae Dabija “Autoarea stăpâneşte bine limbajul prozei, care are multiple valenţe, asigurând un liant întregii lucrări. E o curgere neîntreruptă, ţesută cu intrigi şi cu întâmplări din viaţa unui Don Juan, care  e deceptionat si deceptionează, care trăiește  numai în imediat, care aspiră la prietenii fără a ști să fie prieten.”

http://clubulcititoarelormoderne.com/2015/12/12/tanara-scriitoare-mariana-raileanu-a-lansat-romanul-singur-in-intuneric/?blogsub=confirming#subscribe-blog

Un fragment din discursul scriitorului Nicolae Dabija cu ocazia lansării romanului la Sloveanca:

Andrei Galben, rector ULIM:

13.11.2015 (Lansarea romanului la ULIM)

https://raileanumariana.wordpress.com/2015/11/25/lansarea-romanului-singur-in-intuneric-la-sloveanca/

Mariana Raileanu, autoare de carte la doar 23 de ani:

Mariana Railenau

Mariana Railenau

image

Cartea poate fi găsită la Librarius, bestseller.md sau Elibrăria.