„În noapte” de Haruki Murakami

”În noapte” de Haruki Murakami

”În noapte” de Haruki Murakami

Voi ați citit ”În noapte” de Haruki Murakami? Oh, trebuie să o faceți cât mai curând, dacă nu! În prietenia acestei cărți am petrecut cele mai frumoase 3 ore. Dimineața. Moment al zilei despre care autorul spune că „pentru toată lumea este o coală de hârtie pe care nu e așternut nici un rând”. Eu mi-am umplut coala de hârtie cu emoțiile frumoase pe care le-am primit pe parcursul lecturii cărții.

Cartea aceasta este scrisă uluitor de simplu. Nu e încărcată cu descrieri inutile, nici cu metafore împopoțonate, nici cu pasaje la care să adormi de plictiseală. Ai impresia că ieși cu autorul la o plimbare pe străzile orașului, noaptea, și vezi împreună cu el ce se întâmplă în anumite localuri, între anumite personaje (aparent fără legătură între ele). Compoziția textului este doar unul din motivele care fac lectura ușoară.

Și acum să revenim la subiect. Acțiunea decurge în decursul unei nopți. La începutul fiecărui capitol este specificată ora când are loc acțiunea. Suntem purtați în locuri diferite și invitați să urmărim (ca la camera ascunsă) ce fac eroii noștri.  Mari, o studentă pasionată de cărți, petrece noaptea într-un restaurant, cufundată în gândurile și singurătatea ei. Mari are o soră foarte frumoasă, pe nume Eri, care doarme un somn adânc de trei luni. (Capitolele în care ni se descrie camera în care doarme Eri și schimbările care se produc pe parcursul serii în această cameră te țin în suspans ca în filmele gen thriller bine regizate). Takahashi, un tânăr trombonist de jazz, se așează la masa lui Mari și ține o conversație (de o noapte întreagă, cu intervaluri scurte) cu aceasta. Dialogurile lor sunt nostime și citești pe nerăsuflate capitolele care le sunt dedicate. Mai sunt angajații de la un love hotel, unde un bărbat brutalizează o tânără pentru că aceasta n-a putut să-l satisfacă. Interacțiunile periodice dintre personaje ne limpezesc, pe parcursul lecturii, legăturile dintre aceștia.

Romanul conturează un univers nocturn plin de farmec. Fiecare personaj este cufundat într-o lume proprie, o lume a gândurilor și a reflecțiilor, a eului, a stărilor de spirit și a impresiilor. Noaptea, pentru fiecare dintre personaje, este ca o cameră protectoare, ca o apă liniștită în care aceștia se cufund ca să să spele de inceritudini, ca să fie cu ei înșiși.

De ce mi-a plăcut mie această carte? Se citește foarte ușor. Are dialoguri (multe) și personaje interesante. Persistă suspansul și tensiunea. Nu lipsește umorul. Îți alimentează dorința să vrei să afli ce va fi cu acești oameni până la finalul cărții. Dintre protagoniști, îi dau preferință lui Takahashi. Pentru că, prin întrebările pe care le-a pus și prin răspunsuirle pe care le-a dat, mi-a servit o anumită doză de curiozitate.

Vă invit cu drag să savurați o carte de nota 10! O carte perfectă pentru weekend.

Reclame

3 gânduri despre „„În noapte” de Haruki Murakami

  1. Mie nu mi-a plăcut cartea în mod deosebit. E adevărat, se citeşte uşor, dar după ce devorasem „Pădurea norvegiană” şi „La sud de graniţă la vest de soare”, volumul ăsta m-a dezamăgit uşor. 🙂

      • Şi mie îmi plac cum scrie, am terminat recent „Bărbaţi fără femei” care e excelentă, povestiri scurte, dar în care găseşti un fir roşu comun.
        O zi minunată şi ţie! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s