Degradarea ca sentință pentru frumusețe

”Hotii de frumusete” de Pascal Bruckner

”Hotii de frumusete” de Pascal Bruckner

Una din cărțile pe care le-am citit în acest an este semnată de Pascal Bruckner și se numește ”Hoții de frumusețe”.

Suspansul se simte în această carte ca la dânsul acasă. De fapt  acesta și este mobilul care m-a întârâtat pe parcursul lecturii și mi-a determinat nerăbdarea. Cartea este foarte bine gândită și nu seamănă prea mult cu altele, chiar dacă abordează o temă des întâlnită în literatura mondială.

În cartea lui Bruckner, la fel ca și în ”Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde, frumuseții îi este atribuită o trăsătură fără egal: Puterea. Oamenii frumoși sunt admirați, sunt iubiți, sunt adorați și toată lumea le stă la picioare. Datorită fizicului strălucitor pe care îl au, acești oameni se pot bucura de orice le poftește inima, în detrimentul urâților uitați de lume și ignorați.

Degradarea este sentința pe care o plătesc, în această carte, toate fetele frumoase care au nenorocul să cadă în vizorul celor trei sadici: Francesca, Steiner și Raymond. Foarte frumoasă cândva, Francesca este acum ofilită și conștientă de inutilitatea ei. Steiner este ramolit și nevoit să plătească bani pentru afecțiunea pe care în tinerețe o primea gratuit. Raymond, servitorul celor doi, nu s-a bucurat niciodată de frumusețe. Aceștia trei „ văd în frumusețea inegal distribuită o inechitate ce trebuie eliminată” și se unesc ca să comploteze împotriva tuturor fetelor frumoase. Le închid într-un ”Fânar” întunecos și umed și le lasă acolo până se urâțesc. Bruckner știe să creeze suspans cu o intensitate care te înfioară.

Subiectul cărții se desfășoară în două părți. În prima parte aflăm temerile unui medic psihiatru, o femeie tânără și frumoasă care crede că nu se integrează în colectiv tocmai din aceste motive, iar în a doua parte îl întâlnim pe Benjamin confesându-se acestei femei și susținând că trei oameni care trăiesc într-o fermă aflată la granița dintre Franța și Elveția i-au răpit iubita. Totul este amestecat cu multă tensiune și tocmai de aceea cartea se citește pe nerăsuflate.

Bruckner dezvoltă într-un subiect original tema frumuseții, cu o intrigă și un deznodământ pe măsură, reușind să creeze o capodoperă care își merită pe deplin titlul de bestseller internațional.

Vă las mai jos cartea în format pdf!

Hotii de Frumusete. Pascal Bruckner. pdf

Alte detalii descpre carte/autor:

Titlul original: Les voleurs de beaute

Limba originală: franceză

Traducere de: Magdalena Popescu

PASCAL BRUCKNER este un romancier și eseist francez cunoscut, născut la Paris în 1948. A mai scris romanele: ”Iubirea față de aproapele”, ”Luni de fiere” (Premiul Renaudot 1997), ”Căpcăunii anonimi”, ”Palatul chelfănelii”.

2 gânduri despre „Degradarea ca sentință pentru frumusețe

  1. Ce frumos eram odata, ce barbat eram odata, dar unde sunt zapezile de altadata?!… Acum e timpul prajelilor si jelaniilor. Nu m-ar mira dupa explozia de descoperiri tehnologice sa urmeze si inventii biologice, si nu numai in domeniul virusilor care vor urma calea disparitiei melodramatice, ci cat despre tinerete vesnica si elixirul vietii lungi de sute si mii de ani ai frumusetii augmentate, mentaliste! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s