”Covorul dorului” – Primul Târg Național al Covorului organizat în Moldova

targul covorului

Sursa foto: diez.md

 

Târgul Național al Covorului, organizat în premieră în Republica Moldova, se va deschide la data de 13 decembrie, în pavilionul central  al CIE Moldexpo. Pentru că covorul basarabean trebuie înțeles ca valoare, la acest târg vor participa cei mai buni meșteri în țesut covoare din țară, care-și vor expune elementele patrimoniale în atenția publicului, unele dintre acestea pentru vânzare. Evenimentul are drept scop promovarea țesutului covoarelor și al altor textile din lână pe plan național și internațional.

„Vizitatorii târgului vor avea parte de un eveniment inedit și, sperăm, unul foarte frumos, pentru că târgul va cuprinde câteva compartimente speciale”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc. Se urmărește conectarea tradiției cu modernitatea și cu continuitatea în arta țesutului, de aceea, la compartimentul ”Covorul Contemporanietate”, vor fi expuse lucrările de tapiserie modernă ale studenților Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Universității de Stat ”Ion Creangă”. O noutate pentru participanții la târg va fi expoziția ”Covorul Prieten”, prezentată de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova – țara cu tradiții milenare în arta țesutului, covorul căreia este introdus în Lista Reprezentativă UNESCO.

”Avem istorii absolut inedite de covoare țesute cu ani în urmă, transmise din tată în fiu și din mamă în fiică ca zestre, luate în Siberii de gheață, altădată, de către cei deportați. Readuse acasă și păstrate în familiile descendenților acestora, covoarele în cauză reprezintă urme vii ale istoriei noastre, care vor fi expuse în vizorul oamenilor la compartimentul ”Covor Sentimental”, menționează Monica Babuc.

În cadrul târgului vor fi invitați peste 25 de țesători de covoare din toate raioanele țării, meșteri populari și femei țesătoare care își vor expune covoarele cu cele mai speciale și autentice ornamente, țesute în tradiția populară moldovenească. La dispoziția vizitatorilor vor sta peste 200 de piese din patrimoniul muzeelor, în jur de 150 de piese aduse de la deţinători privaţi şi 70 de covoare ţesute în sec. al XVIII-lea.  „În primul rând, tindem să inventariem prin acest târg toate elementele patrimoniale create de strămoșii nostril, pentru că nici un cercetător și nici un expert n-o să-ți răspundă exact, la ora actuală, câte le avem până în prezent”, a menționat secretarul științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Varvara Buzilă.

Gala Portului Popular de Iarnă în acest an este la cea de-a doua ediție și va fi parte component a Târgului Național al Covorului. Poporul nostru a purtat elemente tradiționale importante și iarna: cămașa încrețită la gât, sumane, cojoace, căciuli și bundițe care au devenit elemente importante ale patrimoniului național. Colectivele folclorice și interpreții populari care au în dotare aceste costume din portul popular de iarnă, le vor prezenta fiecare prin interpretări de dansuri și cântece. „Astfel ne-am gândit să revigorăm tradițiile populare, prin armonizarea prezentării covoarelor tradiționale și a elementelor din portul popular de iarnă”, explică ministrul Culturii.

Evenimentul se va desfăşura în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor”, care va fi prezentat la UNESCO.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s