Cu iz de carte și vin gustos, azi, la Uniunea Scriitorilor!

Astăzi am mers mână în mână cu frigul de afară și ne-am făcut prieteni. La drept vorbind, aproape că nici nu i-am simțit prezența în acel dute-vino care m-a purtat pe drumuri, pentru că ziua a fost plină (și de emoții pozitive, și de acțiuni frumoase), iar prietenii alături.

După amiaza acestei zile m-a găsit pe str. 31 august 1989, în casa scriitorilor țărișoarei noastre, unde Răzvan Voncu, un scriitor renumit de peste Prut a lansat cartea ”O istorie literară a vinului în România”. Răzvan Voncu a efectuat o cercetare de 2 ani pentru a aduna materialul necesar cărții sale, care a fost lansată în România, în noiembrie anul trecut, și astăzi la Chișinău. Autorul intenționează să dezvolte această temă până în 2017, într-o carte de 1000 pagini. Despre lansarea de carte de astăzi, cu mai multe date, discursuri și informații revin într-un alt articol, cât de curând.

După ce am ieșit din Sala cu Oglinzi (încăperea care a găzduit evenimentul), m-am oprit cu amica mea la librăria ”PRO NOI” din imediata apropiere a casei scriitorilor.

– Doar vedem ce titluri au și mergem mai departe!, asta e fraza cu care ne amăgim de fiecare dată când stăm pe gânduri dacă să intrăm sau nu într-o librăie. Problema este că întotdeauna când intrăm în una cheltuim absolut toți banii pe care-i avem la noi ca să procurăm cărți. Este foarte greu să te abții să nu cumperi o carte care îți face cu ochiul (indiferent că te ademenește titlul sau îți place cum scrie autorul cutare).

În această librărie ne-a impresionat asortimentul larg de cărți și reducerile oferite. Pe rafturi erau aranjate frumos tot felul de dicționare, cărți (din programa curriculară și de dezvoltare) pentru copii, liceeni și studenți , precum și cărți recunoscute în întreaga lume drept bestselleruri. Eu mi-am ales cărțile ”O crimă imperfectă” de Teresa  Solana și ”13 probleme” de Agatha Christie. Mi-am promis să am toată colecția de cărți a Agathei Christie, pentru că e scriitoarea mea preferată din seria autorilor de romane polițiste.

Îm a doua imagine de sus vedeți lista cu cele 10 romane preferate ale Agathei Christie din cele 80 pe care le-a scris.

”Într-o scrisoare din 1972 către un admirator din Japonia, Agatha Christie mărturisește care sunt romanele ei preferate, oferind și câte o scurtă explicație.

 • 1. Zece negri mititei;
 • 2. Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd;
 • 3. O moarte anunțată;
 • 4. Crima din Orient Expres;
 • 5. 13 probleme;
 • 6. Către zero;
 • 7. Noapre nesfârșită;
 • 8. Casa strâmbă;
 • 9. Vinovat fără vină;
 • 10. Mâna ascunsă.”

Vedeți în imagine (sau în carte) de ce autoarea preferă anume aceste 10 romane din cele 80, și nu altele.

În drum spre casă am trecut pe la Creme de la Creme, pentru că eram flămânde și obosite (și eu, și colega mea), apoi am pregătit un plan pentru week-end.

Mie mi-a atras atenția căsuța din copacul din fața restaurantului! Voi ați văzut-o? Nu știu dacă e pentru păsări sau e un simplu accesoriu, dar e frumoasă!

CIMG7225

Pentru restul serii am preconizat vizionarea unui documentar despre viața și activitatea lui Edward L. Bernays, părintele relațiilor publice.

Goethe spunea să nu lăsăm să treacă o zi fără să facem, să auzim sau să vedem ceva frumos. Eu astăzi am trăit aceste cuvinte și mă simt minunat!

Reclame

Un gând despre „Cu iz de carte și vin gustos, azi, la Uniunea Scriitorilor!

 1. Pingback: Cele 10 cărți preferate ale Agathei Christie (pdf) | Mariana Raileanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s