Concursul politicienilor cu privire la cine mai repede și mai eficient murdărește orașul

Cum înțelegi care este nivelul de dezvoltare al unei țări? E simplu! Mergi o zi pe străzile unui oraș din țara respectivă și observă cât de bogat este orașul în panouri publicitare! N-o să găsești prea multe în țările dezvoltate, în schimb o să te împiedici cu privirea de ele la fiecare colț într-o țară săracă. Chișinăul e tictis cu astfel de ”accesorii”, iar senzația pe care ți-o produce aglomerația mesajelor publicitare de pe clădiri, străzi, mijloace de transport etc, e amețitoare și sufocantă.

Acum și politicienii au început polemicile între ei pe panouri publicitare. Vechile metode de promovare, lipsite de creativitate și de rezultate, prin care încearcă să convingă cetățenii să-i voteze. Unii spun de ce trebuie să fim cu rușii (probabil sunt mesaje adresate categoriei de populație care gândește precum persoana care a făcut inscripția din imaginea de mai jos), alții aduc argumente contrare, mângâind pe creștet copii mici sau ținându-i în brațe cu zâmbete fățarnice și superficiale pe chip. Aceleași tactici de promovare ca și în anii precedenți. Bani cheltuiți fără cap și fără imaginație pentru obiective prin care cetățenii se conving mai lesne că zadarnic își pun speranțele într-o viață mai bună cu asemenea oameni la putere.

CIMG7172

foto din categoria ”Așa NU!”

Mai sânt și broșurile, calendarele și cărțile de vizită pe care le împart studenții pentru suma de 150 de lei pe zi, oamenilor săturați de toată această campanie electorală ieftină și ineficientă. Acum avem străzile mai împodobite de broșuri și pliante decât de frunze, de spui că a nins cu ele peste noapte. Mi-e milă de efortul măturătorilor de stradă și curățătorilor care vor trebui să culeagă de peste tot hârtiile pe care se cheltuiește un buget care putea fi folosit altfel.

Mă întreb la ce se gândește tânărul care împarte copiilor din imagine calendare cu imaginea unuia dintre pretendenții la putere. Oamenii refuză să le primească, iar tânărul trebuie să scape cumva de ele, totuși, până la sfârșitul zilei. Chit că puțin le pasă copiilor cine e pe calendarul respectiv.

Ieri l-am văzut pe băiat în inima orașului, lângă primărie, astăzi în parcul de pe Râșcanovca. Cu aceleași calendare și cu aceeași expresie plictisită pe față.

unnamed (1)

Observă cum sunt călcate calendarele în picioare!

unnamed

Covor publicitar pe străzile din Chișinău

Politicienii, oricât de influenți și avuți n-ar fi, tot nu-și pot angaja niște consilieri în relații publice profesioniști cu ajutorul cărora să-și îmbunătățească imaginea și să câștige încrederea publicului înainte de alegeri. Pentru ce atâtea broșuri și hârtie cu care murdăresc străzile din capitală, când pot să folosească eficient și creativ banii pe care-i cheltuie pentru desfășurarea campaniilor electorale? Au atâtea mașini luxoase! Pot să ia aceste mașini și să plimbe în ele pe străzile din oraș, o oră pe zi, mai multe zile din săptămână, copiii de la un orfelinat, de exemplu. Ar face o bucurie imensă acestor copii și, pe lângă asta, ar apărea și ei pe la toate posturile de televiziune pentru asemenea ispravă, (mai ales dacă se angajează să conducă personal), fără să cheltuie sume de bani pentru nu știu care broșuri plictisitoare.

Pot să participe la diferite adunări cu oamenii de rând în parcuri, unde să discute față în față cu aceștia și să le asculte nevoile, să afle care sunt problemele prioritare de rezolvat și cum pot ajuta cu adevărat acești oameni. Pot să participe la evenimente în satele din țară. (Țin minte o discuție între două femei în care una îi spunea celeilalte că va vota politicianul X doar pentru că i-a vizitat satul). Sunt metode felurite prin care candidații noștri la putere pot să-și creeze o reputație bună și să strângă de partea lor mai mulți aliați, și asta fără să murdărească orașul cu atâta hârtie.

Anunțuri

Un gând despre „Concursul politicienilor cu privire la cine mai repede și mai eficient murdărește orașul

 1. Buna dimineata, Mariana !
  Interesante sfaturi adresate politicienilor care vor sa castige voturile alegatorilor !
  Sincer, sunt de acord cu toate propunerile tale ! 🙂
  Dar, vezi Domnia Ta,exista un mare semn de intrebare :
  – Oare de crezi ca le este teama politicienilor sa urmeze asemenea sfaturi ???
  Nu o sa fac referire la situatia din Republica MOLDOVA ca nu traiesc acolo
  ci la aceea din ROMANIA tara dezbinata de Traian Basescu …………
  Cum sa mearga un politician corupt , ipocrit dar putred de bogat ( in urma unor „inginerii financiare ” ca sa nu spun escrocherii… ) intr-un sat uitat de lume,cu oameni saraci , batrani si lipsiti de aparare, fara canalizare, apa si drumuri cat de cat asfaltate , sa-si faca campanie electorala când mai bine isi trimite ” agitatorii platiti ”
  sa le faca treaba lor murdara si mincinoasa ??? 😦 😦 😦
  La noi se cheltuie degeaba din banul public si nu numai, o groaza de bani pentru confectionarea si fixarea panourilor publicitare electorale
  iar ALEGATORUL in final voteaza tot cum vrea el !!! 🙂 🙂 🙂
  Te-am invitat cu stima si respect
  de mai multe ori sa comentezi din când in când cate ceva si pe blogul http://aliosapopovici.wordpress.com/
  dar, din motive doar de Domnia Ta stiute, nu mi-ai onorat invitatia ! 😦
  Duminica 16 nov.2014 ROMANII isi vor alege PRESEDINTELE pentru urmatorii 5 ( cinci ) ani .
  MOLDOVENII care au si cetatenie ROMANA au votat in primul tur de scrutin in numar mare cu prietenul PREMIERULUI vostru , adica cu VICTOR PONTA ! 🙂
  Domnia Ta ai VOTAT ? 🙂
  O saptamana frumoasa iti doresc ! 🙂
  Cu stima,
  Aliosa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s