Torino – prima destinaţie din această vară!

În frumoasa dimineaţă de duminică, 7 septembrie, mi-am luat rucsacul în spinare, pe fratele meu drept ghid şi am pornit pe străzile oraşului să mă plimb. Torino – capitala Italiei între 1861 şi 1865 – expiră istorie prin toţi porii, aşa că am fost tentată să dedic, pe langa cele trei saptamani anterioare, înca o zi descoperirii acestui oraş frumos şi să văd măcar puţin din minunăţiile pentru care este atât de colindat de turişti! Aşa mi-am totalizat suma de impresii despre Torino şi mi-am conturat straduitor o imagine clară a acestuia.

Mi-am început călătoria din centrul istoric Collegno (aici am petrecut două luni din vară), am luat metroul (râma aia subterană care merge fără şofer! 🙂 ) până în Torino Porta Susa, şi de acolo a început totul! Apropo de metrou, o calatorie costa 1,5 euro, iar biletul îl poţi folosi, în decursul unei ore, la călătoria prin oraş cu toate liniile de transport.

47

1. Clădirile în Torino sunt îmbrăcate toate în roşu sau alb, majoritatea sunt din cărămindă, iar la balcoane vezi minunăţii din astea! (Imaginile 1 şi 2 ). Oamenii îşi cresc palmierii şi plantele la balcon sau chiar pe acoperişul clădirii.

48

2. La biserica de lângă muzeul Diocesano am avut ocazia să fim martori la o…  cununie! Multă lume frumoasă şi atmosferă de sărbătoare!

2

 

14

3. Mireasa a venit în maşina pe care o vedeţi mai jos! Cred că e mult mai drăguţ şi mult mai original decât la moldovenii care-şi închiriează – devenit deja un obicei – limuzine pentru acest eveniment!

3

4. Turnul muzeului Diocesano, ca să nu uit! E atât de înalt că am putut să-l prind în întregime cu aparatul de fotografiat doar de departe.

14

6

5. Muzeul antichitatii egiptene din oraș găzduiește a doua cea mai valoroasă colecție egipteană din lume, după cel din Cairo. Clădirea muzeului are o construcţie şi o arhitectură originala, după cum puteţi vedea în imagini! Ajungeţi la muzeu parcurgând strada Giuseppe Verdi.

23

22

246. În week-end-uri, străzile principale ale oraşului nu abundă în oameni decât după amiază. Iar dacă în Chişinău Piaţa Marii Adunări Naţionale este închisă pentru maşini şi oamenii pot circula liber pe cât e ea de lungă doar de ziua vinului, atunci în Torino asta se întâmplă zilnic – sărbătoare, muzică, distracţie şi fără circulaţia maşinilor pe străzile principale. Vă sfătuiesc să mergeţi pe starda Garibaldi, după ce colindaţi toate pieţile mari. Acolo o să puteţi căsca ochii prin magazinele elitiste ale oraşului. De aici ajungeţi la Piazza del Castello, unde puteti vedea Palatul Regal, Palatul Madama şi muzeul Egizio.

10

7. Terasele sunt o lege a italienilor. Pe fiecare stradă, la fiecare colţ, pe sub coloanele construite frumos care fac parte din imaginea de ansamblu a străzilor sunt împânzite mese şi scaune menite pentru odihnă, conversaţii, consumaţii etc.

În Torino este musai să mergi pe Piazza Vittorio Veneto, Porta Palazzo, Piazza San Carlo şi Piaza del Castello, dacă vrei să vezi cele mai multe din monumentele istorice ale oraşului. (mai multe imagini relevante vedeţi în slide-shou!)

37

36

8. Tânărul din imagine ne-a spus cum să ajungem până la parcul Valentino. Nostimi oameni, italienii, şi destul de frumoşi sufleteşte! 🙂

399. Construcţia aceasta frumoasă de la intrarea în parcul Vlentino mi-a amintit de Arcul de Triumf de acasa! Apropo de acest parc! Este considerat cel mai mare din Torino şi este aproape de Piazza Vittorio Veneto. Pe campiile verzi şi întinse ale parcului vezi turişti şi localnici deopotrivă, cei mai mulţi fac picnicuri pe iarba verde, aleargă, joacă tenis de câmp, îşi plimbă câinii şi petrec la terasele imbietoare.

44

10. În drum spre parc am dat peste monumentul lui Garibaldi! Giuseppe Garibaldi este considerat una dintre figurile fundamentale ale Risorgimentului italian și este, poate, personajul istoric cel mai faimos și popular în Italia. Este cunoscut și cu numele de „erou al celor două lumi” pentru acțiunile militare îndeplinite atât în America de Sud, cât și în Europa în numele independenței și al libertății popoarelor. Mai multe despre Garibaldi citiţi aici.

43

11. Oraşul e mai verde decât se spune, iar odihna şi sănătatea sunt la ordinea zilei! Cei mai mulţi bătrâni până la 90 de ani încă sunt capabili să se plimbe pe biciclete şi să alerge în parcuri!

42

12. Palatul Regal din Torino! Acest palat a fost palatul regal al Casei de Savoia. Palatul a fost modernizat în mare măsură de către Madama Reale Christine Marie a Franţei în secolul al XVII-lea. Palatul a fost elaborat de către Filippo Juvarra şi include Palazzo Chiablese.

16

Palatul Regal

17

Portile Palatului Regal

13. Unul dintre simbolurile de referință ale orașului este Mole Antonelliana – Muzeul Național al Cinematografiei italiene.

Aceasta e cladirea pe care o vezi cel mai des la televizor cand se vorbeste despre Torino.

Muzeul National al Cinematografiei italienesti

Muzeul National al Cinematografiei italienesti

 

29

 

14. Ruinele castelelor şi clădirilor vechi sunt păstrate cu o sfinţenie indiscutabilă. Ca să renovezi o clădire de câteva sute de ani dintr-un centru istoric trebuie să soliciţi permisiunea de la primărie.

În imaginea de mai jos, ruinile pe care le vedeţi sunt îngrădite cu un gard de fier înalt, iar dacă observaţi atent fotografia de lângă panou puteţi vedea că e construită pe fundamentul unei clădiri de secole.

Istoria în Torino are prioritate, şi se întinde fantastic de vie sub ochii curioşilor!

7

Muzeu arheologic

 

8

9

15. Majoritatea bisericelor din Torino în care am intrat erau catolice, cu multe scaune în rânduri pe care oamenii se aşează ca să asculte slujba. Am vizitat şi câteva biserici româneşti, unde se cântă în română şi unde ai posibilitatea să-i întâlneşti pe cei mai mulţi dintre românii şi moldovenii din Torino.

12

16. Clădirea aceasta mi-a făcut cu ochiul încă de departe şi nu m-am abţinut să nu fac câteva poze. În Torino găseşti fortăreţe, cetăţui şi construcţii din astea în fiecare cartier pe care-l străbaţi, de ai senzaţia că ai nimerit într-o peliculă veche, cu carete şi oameni cu bastoane şi pălării care-ţi fac cu mâna.

20

19

17. Cele mai multe din strazile orasului sunt din granit. Cand te gandesti ca au sute de ani exitenta si ca pe ele au calcat mii de oamenii inaintea ta, regi, regine, ducese etc, te ia cu fiori. Astea sunt strazile care nu se vor deteriora niciodata si care pot sa suporte in deplinatate greutatea unor tancuri fara sa-si modifice structura în timp.

15

18. Aşa arata autobuzele destinate transportului turistic. Daca hotarasti sa descoperi orasul in doar cateva zile, acesta este mijlocul de transport cel mai potrivit.

45

19. O fântână arteziană în Piazza del Castello.unu20. Imagini cu misteioşii ăştia doi împânzeau la un moment dat toate reţelele de socializare. Când am ajuns să-i văd cu ochii mei am căutat în fel şi chip să le descopăr misterul, dar fără prea multe rezultate. Ei chiar stau aşa cât e ziua de lungă şi nu se mişcă deloc. Am trecut pe lângă ei şi în cursul serii şi tot în această poziţie i-am găsit, iar cum îşi păstrează echilibrul omul de deasupra primului încă mi-a rămas întrebare!

mister

21. Alte imagin:

Această prezentare necesită JavaScript.

22. Ce mi-a plăcut în Torino este că nu găseşti nicăeri pe străzi panouri publicitare cum le vezi împânzite prin Chişinău. Publicitatea este pusă în poştele speciale destinate publicităţii de la porţile clădirilor, iar în străzi, pe lângă clădiri, sunt amplasate anunţuri publicitare în suporturi similare cu cel din imaginea de mai jos.

CIMG6216

23. În mozaicul din imagine vedeţi „Ruota della Fortuna” şi „Mappa del mondo„! În imagini se observă mai greu datorită efectului pe care-l produce sticla cu care este acoperit, dar prezintă o delectare istorică pentru care se merită să-ţi încordezi puţin ochii!

CIMG6230 CIMG6231 CIMG6232

24. În drum spre Collegno, la sfârşitul călătoriei, imaginea turnului bisericii de pe strada Mateoti. (Tot pe aceasta stradă se află şi castelul Provana despre care o să scriu într-o altă postare!)

35

Despre basilica Superga din vârful Alpilor şi despre Abatia San Michelle citiţi în următoarea postare. Tot acolo o să aflaţi impresii despre călătoria la Bollogna – unul dintre cele mai frumoase şi curate oraşe ale Italiei, regiunea Viverone cu peisajele naturale incredibile, centrul istoric Collegno din apropierea Torinului etc!

Alte curiozităţi despre Torino:

3 gânduri despre „Torino – prima destinaţie din această vară!

  1. Pingback: O vacanţă fotogenică! | Mariana Raileanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s