3 cărţi bune de citit: ,,În altă viaţă”, ,,Singur pe lume”, ,,La paradisul femeilor”

Dacă tot e soare afară, multă verdeaţă şi miros îmbietor de flori, am decis să petrec cât mai puţin timp în faţa calculatorului, plus că am o bicicletă frumoasă care îmi tot face cu ochiul să o scot la plimbare! În textul de faţă vă voi lăsa câteva impresii despre ultimile cărţi pe care le-am citit. Vă recomand să luaţi cărţile cu voi şi să le citiţi pe o bancă în parc, la un picnic cu prietenii sau undeva de unde să vă puteţi bucura şi de lectură, şi de primăvară!

in alta viata   ,,În altă viaţă” de Marc Levy

Dacă ai citit ,,Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu, romanul ,,În altă viaţă” nu te va mai impresiona atât de mult, chiar dacă e scris de cel mai citit autor francez din lume. În ambele cărţi poveştile de dragoste sunt învăluite de mister şi împletite cu realitate şi fantastic laolaltă. Aceeaşi dragoste trăită în mai multe vieţi, aceeaşi temă utilizată în mai multe cărţi şi filme, aceeaşi poveste pentru alte aşteptări.

Cartea lui Levy o recomand iubitorilor de artă, de pictură mai ales, întrucât toată povestea se învârte în jurul unui tablou şi a încercărilor unui specialist de a valida/demonstra apartenenţa tabloului unui anume pictor. Nuanţele de detectiv regăsite în această carte îţi menţin vie curiozitatea, dar nu pentru mult timp, când ştim de pe versoul cărţii că în roman este utilizată metempsihoza, de unde anticipăm anumite fapte.

a

 ,,La paradisul femeilor” de Emile Zola

La paradisul femeilor este denumirea magazinului de mărfuri pentru femei la care eroina noastră, Denise, se angajează ca vânzătoare când vine la Paris cu cei doi fraţi ai ei. Octave Mauret, proprietarul magazinului şi un burlac râvnit, îşi dezvoltă afacerile cu o viteză care înspăimântă, astfel că La paradisul femeilor devine în scurt timp un centru comercial enorm, care sufocă, mistuie şi spulberă de pe faţa pământului nu doar magazinele mici de prin împrejurimi, ci şi speranţa proprietarilor acestora că vor putea, într-un târziu, să facă faţă concurenţei.

Dintre toate personajele din roman, Denise mi-a plăcut cel mai mult. Stoicismul acesteia, fidelitatea faţă de princiipiile morale pe care le are, educaţia şi verticalitatea, demnitatea şi curajul de care dă dovadă şi pe care le apără cu încăpăţânare în ciuda sărăciei, degradării sociale şi deselor umilinţe la care este supusă, te fac să o admiri. Probabil că tot aceste calităţi îl farmecă şi pe Mauret, care, fără să-şi dea seama, se îndrăgosteşte de tânăra fată pe zi ce trece.

În această carte, romantismul şi lumea afacerilor au fost fost combinate deştept; m-au plictisit doar desele şi minuţioasele descrieri, înşirate pe pagini întregi, a mărfurilor din magazin. La un moment dat aveam impresia că această carte o să facă din mine cel mai bun cunoscător în ceea ce ţine de stofe, materiale şi alte amănunte legate de comerţ.

În ansamblu, cartea nu este plicticoasă, conţine şi momente tensionate, şi momente hazlii, acţiunea înaintează cu viteză, atmosfera lecturii te ţine treaz şi conectat la subiect. O carte bună pentru toate gusturile!

,,Singur pe lume” de Hector Malot

singur-lume,,Singur pe lume” de Hector Malot este romanul care-ţi trezeşte compasiune, te face mai bun şi mai tolerant, te inspiră să iubeşti, să preţuieşti părinţii, prietenii, casa părintească şi viaţa în ansamblul ei.

Remi, băieţelul fără părinţi şi fără rude, vândut pe bani de bărbatul care l-a luat la un moment dat din stradă şi l-a adăpostit, află la o vârstă destul de fragedă cât de crudă este lumea şi cât de periculos este să trăieşti de pe o zi pe alta, fără mâncare şi fără acoperiş deasupra capului.

Situaţiile tensionate prin care trece îl fac pe Remi mai puternic şi mai dormic de viaţă, îl îmbărbătează şi îi dau curaj să reziste, să spere, să lupte. Meseria de cântăreţ ambulant, dacă o putem numi meserie, îl ajută să supravieţuiască şi să se hrănească. Cartea este voluminoasă dar face tot efortul de a o citi integral. Este o carte de suflet, o carte de care te îndrăgosteşti repede! Mai jos vedeţi câteva citate din carte:

  • „-Ce suntem noi? Artişti, nu-i asa? Comedianţi care, doar prin aspectul lor, trebuie să provoace curiozitatea. Crezi că, dacă ne vom duce în piaţa publică îmbrăcaţi ca nişte burghezi sau ţărani, i-am putea face pe oameni să ne privească şi să se apropie de noi? Nu, nu-i aşa? Aş vrea să înveţi că în viaţă aparenţa este câteodată hotărâtoare; este neplăcut, dar asta este…”
  • „Mâine, sau poate peste câteva zile, vei ştii foarte bine ce ai de făcut. Atunci va trebui să-ţi aduci aminte ce-ai simţit acum şi să te prefaci că simţi ceea ce sigur n-o să mai simţi.”
  • „Inteligenţa nu este cu adevărat apreciată decât prin comparaţie.”

Pentru cei care vor să-şi perfecţioneze italiana le recomand cartea ,,Figlie del deserto” de Consuelo Saah Baehr. O carte captivantă şi interesantă. O să scriu o mică recenzie după ce o termin. Până atunci vă urez lectură plăcută şi mult soare în suflet!

Reclame

6 gânduri despre „3 cărţi bune de citit: ,,În altă viaţă”, ,,Singur pe lume”, ,,La paradisul femeilor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s