Despre dezastrul de la Cernobîl în filmul ,,Мотыльки”

film

,,Мотыльки” este un film ucrainean bazat pe fapte reale.

Povestea de dragoste a doi tineri, o fată în vârstă de 17 ani și un soldat,  se desfășoară pe fundalul uneia dintre cele mai mari dezastre provocate de om în secolul al XX-lea: explozia reactorului nuclear al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl. Un dezastru teribil care a secerat mii de vieţi şi a lăsat în amintirea omenirii miros de moarte şi de groază.

Acest film te mişcă şi te înfioară. Moartea, maladiile şi dragostea sunt împletite, aici, într-un tragism care te lasă cu lacrimi în ochi.

Ce trebuie să ştii despre accidentul nuclear de la Cernobîl:

–  La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toți locuitori permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos.

– Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii SovieticeEuropei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din UcrainaBelarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Cernobîl este un oraș părăsit din Ucraina nordică, în regiunea Kiev, în apropiere de frontiera cu Belarus.

– Orașul a fost părăsit în anul 1986 din cauza calamității nucleare de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, care se află la 14,5 km spre nord-vest de localitate. Centrala electrică a fost denumită după oraș și s-a aflat în raionul Cernobîl, iar locatitatea și centrala n-au fost conectate direct. În timpul construirii centralei, un oraș denumit Pripiat a fost construit pentru lucrători.

– Mii de omenii au fost expuşi radiaţiei, de pe urma exploziei  de la Cernobâl şi au murit sau au suferit diverse maladii; capiii se năşteau orbi, morţi sau cu diverse malformaţii; a crescut procentul înbolnăvirilor de cancer în rândul adulţilor şi al copiilor, etc.

(sursa: Wikipedia)

Anunțuri

4 gânduri despre „Despre dezastrul de la Cernobîl în filmul ,,Мотыльки”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s