,,La răscruce de vânturi” de Emily Bronte

abcder

Natura omenească are atâtea feţe, că rămâi uluit să le descoperi pe fiecare, nemaivorbind să le cercetezi. Atâta sânge rece şi atâtea urme de furie, nedreptate, răzbunare şi violenţă câte vedem în personajele acestui roman, ne dă peste cap toate viziunile anterioare pe care le aveam despre latura negativă a omului.

Autoarea bine cunoscutei opere ştie să puie în relief, cu o dibăcie evidentă, tipul omului fără suflet (în persoana lui Heathcliff), căruia-i face plăcere să-i tortureze pe cei care i-au greşit, inclusiv pe urmaşii acestora, şi pe care nu-l schimbă nici măcar iubirea. E greu să te gândeşti că un om atât de ranchiunos, rău, violent şi neîndurător a fost capabil să iubească din tot sufletul.

Acest roman te sustrage realităţii şi te lasă pentru câtva timp năucit şi indispus, deoarece e imposibil să râmâi impasibil când vezi toată răutatea ce se răsfrânge asupra eroului principal – Heathcliff, şi asupra iubitei lui – Catherine. Dar şi mai dureros este să vezi cum ura şi setea de răzbunare îl transfărmă pe eroul nostru într-un om fără suflet, mai rău decât cei care l-au nesocotit şi asuprit.

Confruntarea dintre bine şi rău, în acest roman, dacă mai admitem prezenţa binelui, ne chinuie într-atât încât nu mai avem răbdare să se săvârşească. E prea posomorât să vezi cum personajele îşi distrug vieţile unele altora, inclusiv propriile vieţi, şi ating un sfârşit odios.

  • Deşi e unicul roman al autoarei, acesta i-a adus succesul şi nemurirea. Emily Bronte a murit la vârsta de 30 de ani, răpusă de tuberculoză.

Găsiţi întreaga colecţie de romane a surorilor Bronte accesând http://www.bestseller.md

 

bronte

CINEMA

Cartea a avut mai multe ecranizări, dar o recomand pe cea din 2009, în regia lui Coky Giedroyc, întrucât este o producţie completă, care combină prezentul şi trecutul cu o măiestrie fină, fidelă motivelor cărţii.

Wuthering_Heights_1242049526_2009

Scurtă descriereEste ultima ecranizare a romanului omonim de Emily Bronte. Aceasta drama, care a vazut nenumarate ecranizari, povesteste cu lux de amanunte viata pe doua generatii a clanurilor: Earnshaw si Linton; complexa împletire a vieţilor şi destinelor lor, precum şi blestemul fatal a celor doi indragostiti – Heathcliff si Cathy. Nimic nu deranja viata tihnita a lui Cathy şi Hindley, frate si sora care traiesc pe o mosie indepartata cu tatăl lor, până când tatăl nu l-a adus pe Heathcliff în casa lor, un băiat fără adăpost, muritor de foame în Liverpool şi a decis sa-i ofere casa si masa. Ani mai târziu, sentimentele lui Cathy pentru Heathcliff cresc într-o pasiune arzatoare, care aduce cu sine un blestem…

Trailer:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s