,,Trei pe două biciclete” de Jerome K. Jerome

trei-intr-o-barca-jerome-k-jerome

Găsiţi cartea pe bestseller.md la un preţ de 19 lei.

Am să încep cu ultima frază din roman:,,…ne-a plăcut şi ne pare rău că s-a terminat„, pentru că asta simt şi eu în momentul de faţă, când dau fila cea de pe urmă a cărţii. Şi chiar îmi pare rău că autorul nu a continuat şi cu a treia călătorie a celor trei eroi, cu a patra, a cincea, a şasea şi tot aşa, ca să le poată povesti în cărţi ulterioare.

Romanul nu prezintă o poveste de dragoste, nici una mistică – cu fantome şi alte ciudăţenii sinistre, nici una tulburătoare precum găsim în multe romane ale scriitorilor celebri. E o istorisire obişnuită, despre călătoria pe biciclete a celor trei prieteni: J., George şi Haris prin Pădurea neagră. O poveste împletită cu momente comice şi pline de duh, care te înveselesc şi te bucură tot mai mult, pe măsură ce înaintezi în lectură.

Autorul nu caută să ne obosească cu descrieri insistente, cum el însuşi recunoaşte, şi cu peisaje întinse pe pagini întregi, cum găsim în majoritatea operelor cunoscute:

,,În sfărşit, în această carte nu vor exista peisaje. Nu-i vorbă de lene din partea mea, ci de autocontrol. Nimic mai lesne de descris decât peisaje; nimic mai dificil şi mai inutil de citit.”

Prin cartea sa, autorul încearcă să ne hrănească cu o mâncare deosebită de cele cu care suntem atât de obişnuiţi, decât cele pe care – după cum ne adevereşte autorul – am putea să le preparăm fiecare:

,,Ia o inimă omenească sau două, potrivite; un mănunchi de pasiuni omeneşti, nu sunt multe, le numeri pe degetele de la o singură mână, sau cam aşa; adaugă un amestec de bine şi rău; toarnă deasupra sos de moarte şi serveşte preparatul unde şi când doreşti. ,,Chilia Sfântului”, ,,Turnul bântuit”, ,,Mormântul din hrubă”, ,,Fuga îndrăgostiţilor”, numiţi-o cum vreţi, tocana este aceeaşi.”

Cartea aceasta am citit-o cu plăcere şi v-o propun cu însufleţire spre lectură, numai dacă doriţi să citiţi şi altceva decât poveşti de telenovele sau cărţi despre război.

P.S: Am aflat despre germani, din această carte, mai multe decât dacă aş fi făcut eu însămi o călătorie în Germania!

Reclame

2 gânduri despre „,,Trei pe două biciclete” de Jerome K. Jerome

 1. Buna dimineata !
  Interesant articol !
  Felicitari !
  Intr-o dimineata un rus se trezeste si vede pe fereastra
  americani cu tancuri pe strazile din Moscova,
  la care iese afara si striga
  „Freedom!, Freedom!”
  la care soldatul ii raspunde:
  „Niet Freedoom, Hallowen!”
  La multi ani de Mos NICOLAE !
  Aliosa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s