„Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas-fiul

dama

Să vă spun sincer, mi se cam tăiase elanul să mai lecturez cartea în cauză când autorul a dezvăluit, chiar din primele rânduri ale romanului, că eroina despre care urma să povestească murise. Am continuat cu oarecare neîncredere, care s-a diminuat, în cele din urmă, sub influenţa dialogurilor care nu te lasă să te plictiseşti, a descrierilor stăruitoare şi analizelor atât de profunde. Romanul în cauză este un roman de dragoste impresionat, care-ţi merită toată atenţia şi admiraţia.

Dama cu camelii„, scrisă cu atâta implicare sufletească de către Alexandre Dumas-fiul, reflectă tema unei curtezane reabilitate prin iubire, temă des întâlnită în operele literaţilor francezi. În postfaţa cărţii, Liliana Anghel o alătură pe eroina noastră – Marguerite Gautier – frumoasa ,,Damă cu camelii”, în panteonul marilor figuri de curtezane ale literaturii franceze, alături de Manon Lescaut, Marion Delorme, Esther Gobseck, femei decăzute, dar cu suflet nobil, pe care creatorii lor le reabilitează, purificându-le prin iubire.

Povestindu-ne această poveste adevărată (autorul ne încredinţează că este o poveste din viaţă, reală), din perspectiva unui narator-martor, aproape am fost surprinsă când am citit (tot în postfaţa cărţii) că este un roman autobiografic!

Alexandre Dumas-fiul a fost îndrăgostit de o curtezană pe nume Marie Duplessis, cu care s-a întâlnit un an de zile şi de care s-a despărţit, mai târziu, din cauza vieţii dezordonate pe care o ducea aceasta. În mai 1847, făcând o plimbare la Saint Germain, Alexandre Dumas-fiul, năpădit de amintirea Mariei, s-a instalat la hotelul Calul-Alb şi a început să scrie un roman inspirat din legătura lor: ,,Dama cu camelii”. În romanul de faţă, autorul a ridicat-o în ochii noştri pe eroină, atribuindu-i calităţi demne de toată admiraţia, ca un adevărat romantic ce este.

Cartea este puţin voluminoasă, aşă că o să-ţi ia doar câteva ore să o citeşti.

camelii

Eroina noastră era deseori văzută purtând bucheţele de camelii cu ea, albe sau roşii, în funcţie de ce dispoziţie avea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s