De ce ,,Nuntă în cer” şi nu ,,Maitreyi”?

Sunt două romane ale aceluiaşi scriitor – Mircea Eliade, scrise în 1933 (,,Maitreyi”) şi 1938 (,,Nuntă în cer”).

„În mai (1933) apare „Maitreyi”. Romanul câştigase un concurs de manustcrise. (…) Primii cititori au fost entuziasmaţi. (…) Ediţia s-a epuizat la sfârşitul lui iunie, şi chiar în vara aceea cartea a fost retipărită şi epuizată. Ediţia a III-a a apărut în toamnă. Până la Crăciun, se vânduseră aproape 10000 de exemplare. Mulţi îmi preziceau că voi ajunge tot atât de popular ca şi Ionel Teodoreanu şi Cezar Petrescu” – Mircea Eliade în ,,Memorii”

Iată ce spunea criticul Mihail Sebastian despre ,,Maitreyi”: ,,Simplul gând de a vorbi despre cartea asta într-o cronică săptămânală, de a o înscrie deci într-o ”mișcare literară”, de a o pune alături de alte nume și opere, de a o încadra într-o categorie critică, acest simplu gând mi se pare că este de la început o trădare, căci Maitreyi este un fapt unic, fără precedent și fără urmare, un fapt pe care ar trebui să-l iubim și să-l înțelegem în afară de orice deprinderi curente de judecată critică.”

Profunzimea acestei cărţi m-a făcut s-o aliniez fără îndoială listei mele de romane preferate. Chiar dacă a fost scrisă când Eliade avea doar 26 de ani, cartea prezintă o analiză lucidă asupra sentimentelor , nu doar o altă poveste de dragoste.

,,(1938) Apare, la sfârşitul anului, Nuntă în cer, scris în lagăr; ,,prima ediţie de 4000 de exemplare, s-a epuizat destul de repede. Romanul a fost, cum se spunea pe atunci: bine primit de critică şi de public. Dar, deşi s-a retipărit de două ori, n-a atins popularitatea de care se bucuraseră „Maitreyi” şi „Huliganii” – Mircea Eliade în „Memorii”

În ciuda căncluziilor făcute de autor asupra romanelor sale, şi în ciuda gradului de apreciere a acestora în trecut, astăzi lucrurile par să stea altfel. „Nuntă în cer” este preferată „Maitreyi”ei din mai multe considerente. Din discuţiile cu mai mulţi bloggeri, prieteni, şi colegi din clubul nostru de lectură am dedus unele motive pentru care aceştia aleg „Nuntă în cer” şi nu „Maitreyi”:

  • -Maitreyi, în ciuda profunzimii şi analizei riguroase a sentimetelor şi trăirilor autorului, aduce mai mult a India, a cultură indiană în surplus, a poveste precum în filmele indiene. (Am afirmat aici că dacă ar fi fost scos acest element din carte, aceasta şi-ar fi pierdut farmecul. Anume detaliile respective reprezintă cireaşa de pe tort în cartea de faţă.);
  • -Nuntă în cer pare mai aproape de sufletul omului anume prin simplitatea sa. Fără prea multe incursiuni lirice, fără prea multă filizofie. (Am priceput că oamenilor le place tot ce e frumos şi simplu, care să le atingă sufletele);
  • -Ar mai fi şi faptul că ambele au un final trist, neaşteptat, dar mai uşor de acceptat în cazul romanului „Nuntă în cer”.;

Tot postarea despre romanul „Nuntă în cer” se află deja de aproape un an de zile, de când am înfiinţat blogul, prima în lista celor mai citite articole. Zi de zi am minim 30 de vizualizări ale acestui post şi următorii termeni înregistraţi în motorul de căutare: „mircea eliade nuntă în cer”, „nuntă in cer”, „cine e Ileana din nunta in cer”, „personaje din nunta in cer”, „mircea eliade şi nunta in cer povestire”, „despre nunta in cer” etc. Pe când despre „Maitreyi” abia dacă apare vreun terment sau doi pe zi în motorul de căutare: „cine a scris maitreyi”, „Maitreyi de Mircea Eliade”, „critica, maitreyi”.

Indiferent care dintre romane este mai apreciat astăzi, Mircea Eliade rămâne cel mai îndrăgit şi apreciat scriitor al nostru.

,,Mircea Eliade şi-a salvat de două ori literatura, prin inteligenţă: şi în cazul „Maitreyi”, şi în acela al „Nunţii în cer”. Un alt autor uşor ar fi putut cădea în banalitate, sau în dulceag şi ieftin sentimentalism. Mircea Eliade însă, prin observaţiile inteligente, prin analiza lucidă pe care o face sentimentelor, depăşeste într-o oarecare măsură nivelul de vulgaritate pe care-l capătă orice poveste de dragoste pusă pe hârtie.” – Octav Şuluţiu în „Romania literară”

nunta_in_cer_tana            afis_maitreyi_12x

Reclame

3 gânduri despre „De ce ,,Nuntă în cer” şi nu ,,Maitreyi”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s