(ne)prietenii

 

prietenie469

Cel mai greu de suportat, după ce te-a lovit soarta cu cine ştie ce greutate, este să descoperi cât de „prieteni” îţi sunt (dacă îţi mai sunt) cei mai buni prieteni. Şi nu noutatea descoperirii te necăjeşte atât de mult, pe cât neputinţa ta (dacă nu naivitatea) de a nu fi priceput de la bun început pe cine ai lângă tine.

Prietenia falsă prin asta se şi diferenţiază de cea veritabilă: nu este de lungă durată. Odată ce ai călcat pe mai multe greble şi ai (te-a) cam ocolit norocul de ceva vreme, vezi cum gaşca ta de prieteni se dispersează pe grupe. Reticenţii, cei mai reci şi mai distanţi, şi cei cărora poţi să le plângi pe umăr. Primii pot să dispară din vizorul tău pe săptâmâni întregi, dacă le dai voie. Ceilalţi vor sta alături de tine până se vor convinge că eşti bine, bine.

Dar cel mai interesant este că cei pe care-i considerai duşmani (rivali, (ne)prieteni, străini, numiţi-i cum vreţi) în astfel de momente pot să-ţi răstoarne lumea peste cap cu gesturi la care nu te aştepţi. Pot fi tandri cu tine şi îşi pot manifesta dorinţa sinceră de a te ajuta. Şi chiar te ajută! În astfel de clipe ajungi să te întrebi dacă ai catalogat bine şi corect cunoştinţele tale atunci când le-ai pus etichetele de prieten şi duşman.

Proba timpului. Astfel poţi testa trăinicia unei prietenii. Oricât de fericit sau nefericit n-ai fi, prietenul adevărat va fi prin preajmă, se va bucura şi va plânge alături de tine, te va încuraja şi te va susţine. Nu va ezita să-ţi ceră ajutorul, dacă va fi necesar, pentru că se poate baza pe tine. Pentru că aşa procedează prietenii adevăraţi.

Eu vă îndemn doar să mai priviţi odată la (ne)prietenii pe care-i aveţi, atent, şi să vă asiguraţi dacă sunt ei, precum vă închipuiţi, chiar atât de altfel.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s