„Bâlciul deșertăciunilor” de William Makepeace Thackeray

Balciul-desertaciunilor-82703Lumea e o oglindă care oferă fiecăruia reflecția propriului chip. Dacă te încrunți, se încruntă și ea înapoi spre tine; dacă râzi, devine și ea o companie veselă și plăcută. Așa că fiecare să aleagă ce vrea să fie”, astfel sună un citat din cartea respectivă. Și două exemple care validează  afirmația în cauză prin acțiuni concrete sunt chiar eroinele acestei cărți Amelia Sedley și Rebecca Sharp. Zic ”eroine” întrucât autorul urmărește evoluția vieții fiecăreia dintre fete (care sunt bune prietene), în ciuda faptului că pe Amelia nu o consideră eroină (deși este o ființă cinstită, pură, virtuoasă, gingașă), și îi acordă o mai mare atenție Rebeccăi (o tânără inteligentă, frumoasă, impulsivă pe alocuri și răutăcioasă).

După ce au ieșit de la pensionul de fete în care au fost educate, fetele pleacă să cunoască lumea, ambele cu idealuri și convingeri diferite. Prima bogată (fiica unui burghez înstărit) și a doua săracă (orfană, fiică a unor foști artiști). Cele două fete cunosc tineri entuziaști, cunosc dragostea și dezamăgirea, cunosc prietenia și trădarea și trec prin felurite întâmplări ale vieții.

Romanul e frumos și prin atitudinea autorului față de cititor. Ai impresia că acesta se află într-un dialog continuu cu tine și nu uită niciodată să-ți dea explicațiile de rigoare pentru fiecare abordare a întâmplărilor din roman. În puține cărți am întâlnit ceva de genul ăsta: când ai impresia că nu citești singur cartea (deși ești singur în camera ta și nimeni prin apropiere), când autorul ți se adresează în mai multe rânduri, ţinându-te conectat la subiect.

Autorul nu uită nici de titlul romanului, oferindu-ne explicațiile corespunzătoare: „…îl rog pe bunul cititor să țină minte că această poveste se intitulează Bâlciul deșertăciunilor și că acest bâlci este un loc plin de îngâmfare, viclenie, prostie, lucruri mărunte, falsitate și prefăcătorie.”

Este un roman minunat și nu pot decât să-l recomand cu drag tuturor! Ecranizarea romanului din anul 2004 (Vanity Fair), cu Reese Witherspoon în rolul principal, este de-a dreptul spectaculoasă! Vanity_Fair_1240727906_2004

Reclame

4 gânduri despre „„Bâlciul deșertăciunilor” de William Makepeace Thackeray

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s