”Crima din Orient Express” de Agatha Christie

Mi-am întărit convingerea, încă o dată, că romanele polițiste mă atrag în mod deosebit. Și coperta_1531_big.gifasta datorită faptului că romanele în cauză mă determină să le citesc cu o vădită curiozitate, fără întrerupere, până la ultima filă. Chiar dacă îmi obosesc ochii când uit să fac pauze.

„Crima din Orient Express” de Agatha Christie e o adevărată delectare pentru iubitorii de romane polițiste, detective și oricare alte scenarii întortocheate în care se încearcă descoperirea adevărului din înfăptuirea unei crime. E o poveste, pe cât de asemănătoare cu sute de alte subiecte polițiste de acest gen, pe atât de impresionantă și unică. Cu un deznodământ care-ți provoacă mai degrabă zâmbetul – atunci când îl conștientizezi – decât alte stări mai corespunzătoare unor atare situații. N-am întenția de a lăuda excesiv acest roman, dar consider că ar fi păcat să nu-l recomand, cu încredere, tuturor celora care adoră detectivele.

Toată acțiunea se petrece într-un tren (,,Simplon Orient Express”). Detectivul Hercule Poirot, chemat de urgență la Londra în legătură cu rezolvarea unui caz, comandă să i se rezerve o cușetă în trenul respectiv pentru a ajunge cât mai rapid la destinație. A observat, la gară, că compartimentul vagonului de dormit în care a fost repartizat era peste măsură de plin. Chiar în prima noapte de la pornirea trenului, într-o cușetă din vagonul apropiat celui în care se afla detectivul Poirot, fusese descoperit un cadavru. Americanul pe nume Ratchet fusese înjunghiat în mai multe locuri de 12-15 ori cu un pumnal (după cum constatase doctorul Constantine). Deoarece trenul se oprise în Iugoslavia din cauza unei înzăpeziri neașteptate, până la redresarea situației trebuia pus cineva să descopere misterul acestei crime. Detectivul Poirot a luat asupra sa responsabilitatea de a afla cine este ucigașul, indicându-i-se ca pistă de cercetare vagonul Istambul- Calais. Acum, în jur de 12 pasageri au fost luați în vizorul detectivului: doamne și domni de diferite naționalități, poziții sociale, temperamente. Ucigaș putea fi oricine dintre ei. Un fap interesant pe care țin să-l precizez este că Poirot descoperise în persoana celui ucis un criminal pe nume Cosseti care-și ascundea identitatea, implicat în mai multe cazuri de răpire a copiilor. Treptat, Poirot descoperă în vagonul cu pricina mai multe identități care au avut motive să-l omoare pe criminalul în cauză. Cum au derulat lucrurile și cum a fost descoperit ucigașul(-ii) rămâne să descoperiți singuri!

Vă asigur mirarea și entuziasmul pe care le veți avea când veți percepe, alături de protagoniști, adevărul. Recunosc că am făcut și eu, pe tot parcursul lecturii, diverse presupuneri cu privire la identitatea vinovatului, dar mi le schimbam de fiecare dată cânt erau scoase în vizor alte dovezi, raționamente, motive. Este un roman de toată frumusețea, care merită citit.

Acum, după cum m-am obișnuit, am să urmăresc și filmul ”Crima din Orient Express” (am descoperit pe net că s-au făcut și câteva ecranizări după ideea romanului), ca să observ cât de fidel reproduce detaliile cărții.

Va las mai jos cartea in format pdf:

Agatha_Christie-Crima_Din_Orient_Expres_10__ (pdf)

13 gânduri despre „”Crima din Orient Express” de Agatha Christie

  1. Au fost facute, in opinia mea, doar 2 filme memorabile dupa aceasta carte. Unul facut prin 1974 si al doilea in 2010, avandu-l ca actor principal pe David Suchet. De altfel, Suchet interpreteaza exceptional rolul lui Hercule Poirot in toata seria noua facuta dupa Agatha Christie. Peter Ustinov a incercat la randul lui o miniserie prin anii ’70-’80. Acestea merita timpul petrecut in fata televizorului/calculatorului.
    Pe de alta parte, o sa incerc sa-mi fac timp si pentru lectura romanului… 🙂

  2. Frumoasa carte! am citit-o in totalitate in cateva ore pentru ca nu o puteam lasa si asa am petrecut o noapte cu minunata poveste din tren.. finalul e colosal, personajele admirabile,iar scriioarea e adorabila si e preferata mea.
    Daca ai citit vreun alt scriitor genial de romane politiste, eu astept sa-mi raspunzi.

    • Am atasat in text cartea in format pdf, pentru cei care vor sa o citeasca online. In Chisinau poti sa o cumperi de la Librarius (libraria vizavi de Palatul National), de la Pro Noi sau o poti comanda online la pret avantajos de pe bestseller.md

  3. Pingback: Dacă ai auzit de Agatha Christie cu siguranță o sa iubești filmul ăsta! - Atelierul de Cărți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s