Romanul ”Șapte mii” de Ghenadie Postolache

Roman apărut la Editura ”Periscop”, în anul 2007.

Roman apărut la Editura ”Periscop”, în anul 2007.

Astăzi mi-am rezervat ceva timp și am citit romanul lui Ghenadie Postolache: ,,Șapte mii”. Roman care m-a așteptat, sfios, pe unul din rafturile bibliotecii ca să revin la el imediat cum mai scap de pregătirile pentru testările și examenele de la universitate. Spre deosebire de ”Ore particulare de fotosinteză”, roman pe care l-am citit cu ceva timp în urmă şi care m-a plictisit, romanul ”Șapte mii” al aceluiași autor mi-a captat imediat interesul și mi-a stârnit curiozitatea din primile pagini.

Nu a fost o lectură tocmai facilă. Scriitorul folosește limbajul argotic ”golănesc” în exprimare, fapt care impune o revenire și o recitire a anumitor pasaje sau a unor capitole întregi din carte, pentru a le pătrunde esența

Autorul a întredeschis, pentru Flux, următoarele paranteze despre romanul său:

CIMG3420

verso-ul romanului ”Șapte mii”.

„Omul este ori tâlharul din stânga lui Iisus Hristos, ori tâlharul din dreapta, dar până moare şi chiar poate până dincolo de moarte, el nu poate să aibă certitudinea propriei mântuiri. Omul este o alcătuire de har şi muşchi, înclinat spre cădere, spre păcat.
Dacă există un sfârşit al civilizaţiei, al omenirii implicit, există şi un sfârşit al fiecărui individ. Cum vine el către acest sfârşit? De fapt, cine este pe drumul către sfârşitul propriu-zis? Nu atât sfârşitul contează, cât suma de calităţi şi manifestări care-l însoţesc. „Şapte mii” este un roman cu tentă metafizică.
Cum a spus-o foarte inspirat un mare gânditor român, Nichifor Crainic – mistica este culminaţia religiei. Cred că nu atât misticismul, cât aspectul metafizic este cel care contează pentru foarte mulţi autori. În mistică se accede foarte greu, se accede printr-o asceză aparte, prin iniţiere”.

Personajele acestui roman trăiesc, parcă, într-o altă lume: întunecoasă, tâlhăroasă, searbădă. Acțiunea are loc în vechea Romă, unde evreul Șeba (personajul principal al romanului), negustor de profesie, trăiește în tâlhărie și fărădelege alături de tovarăși (dacă nu prieteni) precum Ahia – un grăsan despre care protagonistul nu-și dădu seama cum de se întovărășise cu ani în urmă. Ca mai apoi să priceapă: ,,…Ahia înfățișa lumea cum se prezenta în fapt: vicleană și jalnică, și el, Șeba, s-ar fi temut să se desprindă de ea.” Cât despre Navi, fiu-său, care se îmbăta cât de des apuca și trăia în desfrâu, Șeba l-ar fi omorât cu propriile mâini – ca să n-o facă alții înaintea lui. Abigail, fata (pentru că lui Șeba nu-i plăcea să-i zică femeie) care ar fi putut influiența într-o oarecare măsură protagonistul, n-a ieșit în evidență decât prin firea reținută și frumusețea de care Șeba era cucerit

Cartea este un poem în proză, după cum afirmă mai mulți scriitori și critici literari. Pentru acest roman Ghenadie Postolache se învrednicește cu două premii: 1.Premiul Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România și 2. Premiul Consiliului USM, acordate în 2008.

Despre autor:

Ghenadie Postolache s-a născut pe 2 aprilie 1964, în orășelul Telenești. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova (1986).

În 1989, la Editura „Literatura Artistică” debutează cu placheta de versuri „Nike”. Au urmat cărțile de poezie „Rafail” (Editura „Universul”, 1989) și „Isaia” (Editura „Axul Z”, 1992). Publică volumele de proză „Sezonul cerșetorilor” (nuvele, Editura „Cartier”, 1998), „Coffe house” (nuvele, Editura „Periscop”, romanele „Rondul” („Cartier”, 1998), „Cavaleri și paharnici” (Editura „Dacia”, Cluj, 2003), „Șapte mii” (Editura „Periscop”, 2007), „Foc grecesc” („Grafema Libris”, 2010), care a fost desemnată cartea anului după sondajul ziarului TIMPUL și „Orele particulare de fotosinteză” (Editura „Professional service”, 2011).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s