”Om bogat, om sărac” de Irwin Shaw

Există cărți care nu te învață nimic, dar care te captivează într-atât încât nu le mai lași din mâini până la ultimul cuvânt, și există cărți care te învață multe, dar pe care le lași plictisit  după a zecea filă citită. Există cărți bune și cărți proaste, cărți mai puțin bune și cărți mai puțin proaste. Așa cum există mai multe nuanțe de alb și  de negru, mai multe nuanțe de bine și de rău, mai multe nuanțe de fericire și de tristețe. Există atâtea distincții și atâtea derivate de la lucruri cărora adesea le atribuim însușiri fixe…

Cu Om bogat, om sărac (”Rich man, poor man”, de Irwin Shaw) mi-am întărit 4462253convingerile că omul bun poate fi și bun și rău, și că cel rău poate fi, de asemenea, și bun și rău. Că realitatea are o distincție consecventă comparativ cu poveștile. Eroii din viața reală nu sunt precum în basme: doar buni, buni și doar răi, răi.

În romanul de față (pe care l-am citit foarte entuziasmată) binele și răul sunt calificativele celor doi frați din familia cuplului Mary Pease – Axel Jordache: Rudolph si Thomas. Dacă primul este nădejdea și preferatul părinților, fiind băiatul inteligent, stăruitor, harnic, cuminte, manierat, liniștit, celălalt este băiatul agresiv, apatic,impertinent, violent, fără scrupule. Apoi mai este și singura fiică a familiei – Gretchen – pe care propria mamă o numește în mod constant (și pe bună dreptate) târfă.

După competiția dintre cei doi frați, gândul ne duce le veșnica confruntare dintre bine și rău, specifică basmelor. Doar că familia care constituie subiectul romanului nu este nici pe departe una ”de basm”. Și nici pe departe una care poate servi ca model pentru altele. Realitatea descrisă în acest roman prin prisma unei familii cum este familia Jordache sperie. Într-o oarecare măsură. Soția cere bani soțului (într-un acces de furie) dacă acesta mai vrea să fie lăsat în patul conjugal, soțul e tiranul familiei (ucigând la viața sa doi oameni), Thomas îl moștenește, trândăvind pe toate străzile în căutare de victime în care să-și astâmpere furia și agresivitatea, luându-i la pumni pe cei care-i stau în cale, Gretchen se culcă pentru bani cu Boylan, un bărbat în vârstă, și numai Rudolph s-ar părea că a greșit născându-se într-o astfel de familie, fiind educat, liniștit, inteligent și răbdător, stăruindu-se să intre fiecăruia în voie, fără a-și încălca principiile.

Ca să înțelegeți mai bine ce-i cu această familie, voi posta mai jos scrisoarea pe care o scrie doamna Jordache fiicei sale când avu intenția de a se sinucide:CIMG3271

Subiectul cărții este de actualitate, și poate prin aceasta atrage foarte mult cititorul. Dorința omului de a câștiga bani, faimă, putere, de a fi fericit și de a-și întemeia o familie. Rudolph ajunge la astea prin studii, multă muncă și perseverență, Thomas prin metode ilicite, prin violență și activități dubioase, instabile. Cât despre Grethen, rămânem la calificativul pe care i la dat maică-sa, dacă nu admitem că și-a căutat fericirea alături de oameni nepotriviți.

Ura, dezmățul, indiferența, scârba , violența care prevalează asupra celorlalte trăiri în familia Jordache, îți hrănesc curiozitatea de a dori să știi cum se vor isprăvi toate, care va fi soarta fiecarăruia din membrii familiei și care va fi deznodământul. Romanul urmărește evoluția fiecărui personaj în parte și legăturile (care se mai păstrează) dintre cei tre frați.

(poți citi cartea online aici: http://ru.scribd.com/doc/241892308/Irwin-Shaw-Om-Bogat-Om-Sarac#force_seo)

despre autor:

Irwin Shaw (1913-1984) a fost un dramaturg de origine americană, scenarist, romancier şi autor de proză scurtă.

Shaw a început să scrie la vârsta de 21 de ani, pentru câteva posturi de radio, Dick Tracy, The Gumps şi Studio One.  Shaw s-a înrolat în armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial. Prima nuvelă a lui Shaw, The Young Lions, a fost publicată în 1949. Bazată pe experienţe trăite în timpul războiului, nuvela s-a bucurat de un mare succes, iar în 1958 a fost şi ecranizată, totuşi Shaw nu a fost prea încântat.

Acuzat pe nedrept cum că ar fi comunist, Shaw a fost trecut pe lista neagră a studiourilor de filmare din Hollywood. Aşa că în 1951, Shaw părăseşte America şi se mută în Europa, unde a trăit 25 de ani, în Paris şi Elveţia. Cât a locuit în Europa, Shaw a scris mai multe romane, Lucy Crown (1956), Two Weeks in Another Town (1960), Rich Man, Poor Man (1970) şi Evening in Byzantium. Rich Man, Poor Man a făcut în anul 1976 subiectul unei serii TV de succes.

Cartea “Om bogat, om sărac” a fost scrisă în 1969, este o nuvelă destul de voluminoasă, două volume, peste 800 de pagini, şi acoperă multe teme la care Shaw revine mereu în aproape toate cărţile sale – americani care locuiesc în Europa ca şi emigranţi, copii care încearcă să ducă altă viaţă decât au avut părinţii, probleme sociale şi politice din capitalism.

12 gânduri despre „”Om bogat, om sărac” de Irwin Shaw

  1. filmul e traznet. abia asteptam sambata sa-l vad. cand mi s-a stricat tv-ul a fost o adevarata drama; ma duceam la vara-mea sa nu pierd nici un episod. azi nu stiu daca ar mai avea acelasi impact, dar pe vremea plumbuitului, in vidul ala sinistru, era o gura de oxigen.
    Marilena, mai vrem recenzii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s