Marile speranțe (V.II), Charles Dickens

                                                                          

Viața este o serie continuă de despărțiri, am citit în Marile Speranțe de Charles Dickens. Este interesant însă cum se croiesc  acestea în romanul de față, ca să te determine să stai cu sufletul la gură, înmărmurit de speranață și de neliniște, de dorința ca în final toate să se termine cu happy end, cum ne-au obișnuit peliculele americane.

Dacă a-ți trecut cu privirea prin impresiile mele în urma lecturii volumului I din Marile CIMG2973Speranțe, acum știți cât de mult mi-am dorit să citesc acest roman până la sfârșit. Da, pentru a afla identitatea marelui binefăcător, dar nu numai.

Este impresionantă calea pe care o parcurge Pip în transformarea sa ca bărbat, în maturitatea în care-și caută împlinirea, liniștea, realizarea marilor speranțe.

Într-o perioadă a timpului în care valoarea omului este cântărită în funcție de greutatea averii sale, Pip reușește să-și păstreze neîntinate avânturile, visele și cel mai mult- speranțele. Însă, mai presus de aceasta, Joe rămâne personajul meu preferat din întreg romanul, anume prin maniera în care Dickens îi zugrăvește bunătatea, blândețea și prietenia nemărginită față de bunul său prieten, Pip, indiferent de orice atitudine a lui Pip față de el. Este omul cu suflet curat care nu cade pradă materialismului distrugător de identitate a acestei lumi. Rămâne pe tot parcursul poveștii la fel de sincer și bun cu el și cu cei din jur, încât rămâne pentru mine un model de păstrare și menținere a curăţeniei sufleteşti– cum rar am întâlnit – în orice împrejurări.

Despre soarta lui Pip ve-ți afla citind cartea, sau privind pelicula Great Expectation (1998),great-expectations-891920l-175x0-w-c7c69ae7 în regia lui Alfonso Cuaron, inspirată din romanul omonim al lui Dickens.

Și dacă tot dragostea este cea care domină până la urmă în inima protagonistului, voi finisa acest textuleț cu o definiție din Marile Speranțe: ” Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi.”

5 gânduri despre „Marile speranțe (V.II), Charles Dickens

 1. @ Buna ziua !
  Fara intentia de a te magului sau fereasca DUMNEZEU alceva,
  iti marturisesc cu toata sinceritatea ca esti PRIMA persoana
  despre care aflu pe NET ca INCA mai are rabdarea si puterea
  sa CITEASCA
  in zilele noastre pline de ura si ignoranta,
  o CARTE
  fie ea chiar romanul ” Marile Sperante ” a lui Dickens !
  Sincere felicitari si La Mai Multe CITITE !
  Cu respect,
  Aliosa.

 2. nu am citi cartea dar pot spune ca filmul e foarte bun. nu stiu in ce masura reproduce detaliile cartii dar cred ca merita vazut. nici coloana sonora nu e mai prejos!(usor de gasit pe youtube)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s