Interviu cu parohul Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, Petru Buburuz

  La una din orele de curs de la universitate am atins împreună cu alți colegi de ai 0mei teme mai mult sau mai puțin religioase. Aceștia s-au aflat mirați să descopere câte incertitudini au în privința vieții de creștin. Astfel că discuțiile noastre au generat un șir de întrebări care sunt actuale pentru întreaga societate. Am rugat parohul bisericii ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Petru Buburuz, să ne răspundă la întrebările care urmează:

Mariana Raileanu: Părinte, de ce totuși în tradiția ortodoxă botezul are loc la naștere, nu atunci când omul se maturizează și ar avea discernământ să accepte sau nu această taină?

Parohul Petru Buburuz: Aceasta este o întrebare pe care o pun adesea baptiștii, cei care nu admit botezul decât la o vârstă conștientă. Astfel de întrebări apar încă din s. XVIII, când diferite secte s-au desprins de tainele bisericii creștine și au adoptat alte orânduiri. Însă, biserica ortodoxă, prin sfinții părinți a sfințit această tradiție, botezul, încă din sec. I după Hr., când creștinii evlavioși își botezau copiii de mici și îi deprindeau cu învățăturile creștine.

Sunt cazuri când, la naștere, copilul poate să moară. Și e păcat dacă moare nebotezat. E de datoria noastră, a preoților, de a boteza copiii încă de la naștere. Au fost cazuri când am fost chemați și la spital pentru a realiza sfântul botez. Părinții nu vor ca copiii lor să nu moștenească împărăția lui Dumnezeu, murind nebotezați. Iar odată cu săvârșirea botezului sufletul copilului este salvat.

M.R.: S-a pus de mai multe ori întrebarea cu privire la desfacerea cununiilor și condițiile în care se desfășoară. Ce prevăd canoanele în acest caz?

Parohul Petru Buburuz: Conform Sfintei Biserici, desfacerea cununiei se poate realiza când unul dintre soți a încălcat credințele și valorile morale ale celuilalt. Dacă se dovedește faptul că unul dintre soți a încălcat porunca a 7-a (”Să nu preacurvești”), una din părți poate cere preotului desfacerea cununiei. Altfel, divorțul nu este recunoscut de către biserică. Conform învățăturii sfintului Pavel, au dreptul la a doua cununie doar văduvele. Însă în zilele noatre oamenii se cunună și divorțează de două, trei sau chiar mai multe ori.Cei care doresc să realizeze a doua cununie trebuie să meargă la arhiereu să ia dezlegare de la prima și să primească binecuvântare pentru a doua cununie.

M.R.: Multă lume participă la săvârșirea sfintei împărtășanii dar nu-i cunoaște semnificațiile profunde. Ajutați-ne vă rog să înțelegem mai bine esența acestei taine.

Parohul Petru Buburuz: Sfânta împărtășanie este una din cele 7 taine, instituită de însuși Domnul nostru Isus Hristos, la Cina cea de Taină, cu o noapte înainte de a fi răstignit. Prin sfînta împărtășanie îl primim pe Dumnezeu în trupul și sufletul nostru. Când Hristos a rupt din pâine și a întins-o mesenilor, a spus: ”Luați, mâncați, acesta este trupul meu; și beți din paharul acesta; acesta e sângele meu care se varsă pentru voi întru iertarea păcatelor.” Astfel, noi ne împărtășim pentru a fi mai aproape de Hristos, pentru a-L primi în sufletele noastre și a ne ajuta să luptăm cu ispitele, cu încercările și cu răul. Împărtășania este cea mai mare taină ce ne apropie de Dumnezeu. Hristos a făcut multe minuni, și tot ca o minune, a transformat pâinea și vinul pe care le luăm odată cu împărtășania ca parte din EL, minune pe care n-o putem vedea cu ochiul, dar pe care o simțim înlăuntrul nostru, prin puterea sa, prin lumina care pogoară în noi și ne luminează.

M.R.: Ce se întâmplă dacă o persoană de bună credință, care are o viață corectă: este bun, generos, nobil nu frecventează biserica? Un astfel de om se poate considera creștin?

Parohul Petru Buburuz: Există mulți oameni care afirmă că cred în Dumnezeu și se roagă Lui și acasă, fără să mergă la biserică. Despre acești oameni putem afirma că sunt ca pomii care nu aduc roade. E altceva când vorbim despre bolnavii care stau la pat. Aceștia stau acasă și se roagă, și regretă că nu pot veni la biserică. Biserica este casa lui Dumnezeu, care stă mereu cu ușa deschisă în așteptarea noastră, a tuturor. Venind la biserică, venim să-l vedem și să-l primim pe Hristos în sufletele noastre, venim să realizăm o legătură cu El. La biserică învățăm să ne iubim aproapele, căci zice Dumnezeu:” Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.” Cu cât suntem mai mulți în casa Lui, cu atât devenim mai iubitori, mai credincioși mai plini de har. Deaceea adevărat este credinciosul care găsește timp și pentru a veni în casa lui Dumnezeu.

M.R.: Recent presa a relatat că mai multe fețe bisericești și ierarhi ar dispune de averi fabuloase. Oare asta nu smintește sufletele credincioșilor?

Parohul Petru Buburuz: Da. Aș zice că este un punct mai vulnerabil al bisericii. Dacă preotul a primit moștenire de la părinți, aceștia fiind miniștri sau ocupând alte funcții importante, nu e de judecat acest fapt. Altceva e când preotul nu are nimic și în timpuri relativ scurte se face și cu casă și cu mașină și cu alte avuții. Deschid afaceri în afara bisericii, conduc diferite întreprinderi, etc.

Nu e osândit omul care-și câștigă banii în mod cinstit. Au fost și sfinți care au avut averi, dar care au renunțat la toate urmând calea lui Hristos (exemplul Sf. Mucenic Gheorghe).

Preotul trebuie să fie ca un pastor al oamenilor, ca un părinte interesat de copiii săi, acesta trebuie să fie alături de grijile și nevoile oamenilor, să-i susțină, să-i ajute, să le mărturisească dragostea lui Dumnezeu.

R.M.: Ce spune biserica față de concubinaj?

Parohul Petru Buburuz: E mare păcat. E încălcarea poruncii a 7-a: Să nu preacurvești. Este un păcat foarte răspândit în ultima perioadă printre tineri. Aceștia, sub pretextul de a verifica dacă se potrivesc unul altuia sau nu încep să viețuiască împreună, fără binecuvântarea preotului prin cununie. Prin Sfânta Taină a Căsătoriei, soții își dovedesc nu doar dragostea și responsabilitatea unul față de altul ci și Iubirea întru Hristos, angajându-se să exprime în familia lor învățăturile lui Dumnezeu, credința și dragostea față de Duhul Sfânt. Iar concubinajul nu e altceva decât conviețuire prin desfrâu, prin fărădelege, prin încălcarea poruncii lui Dumnezeu.

R.M.: Cum se explică recenta decizie a Mitropoliei Moldovei prin care preoților acestei biserici li se interzice să vorbească în public fără acordul prealabil al ierarhilor?

Parohul Petru Buburuz: Este o absurditate. Am trecut eu însămi printr-un asemenea caz. Evident că nu toți preoții pot să vorbească public în numele Mitropoliei, fără acordul acesteia, dar dacă preotul își exprimă propria opinie nu văd de ce ar trebui să-i fie interzis acest lucru. E un fel de dictatură ce se petrece la noi în biserici: nu faci nimic fără voia arhiereului. E un fel de relație moșieri- iobagi între arhiereii și preoți. Și aceasta contravine orânduirii bisericești.

R.M.: Sânt opinii diferite pe marginea exorcismelor care au loc în diverse mănăstiri din Republica Moldova. În ce măsură oamenii ar putea da crezare acestor opinii?

Parohul Petru Buburuz: Ați atins o temă foarte dureroasă. Întotdeauna am fost împotriva acestor exorcisme. Cei care fac exorcisme dau dovadă de incultură.

Biserica Ortodoxă nu recunoaște exorcismul. În lupta contra posedării demonice Biserica folosește rugăciunile. Prin rugăciune și credință omul poate fi ajutat să scape de suferință de orice fel. Există însă sate unde preoții se aventurează peste măsură cu exorcismele. Am văzut cazuri când aceștia apăsau cu piciorul peste omul care se tăvălea pe jos pentru a-l ajuta să scape de duhurile necurate. Nu e ceva normal. În mare parte mai mult se face spectacol. Există și oameni care joacă teatru, fiind că le place. Le place să fie filmați, văzuți, luați în seamă. Se dau drept possedați și îi apucă duhurile rele anume atunci când se apropie preotul. De parcă ar comanda apariția acestora. Cel posedat este posedat indiferent dacă este sau nu preotul prin apropiere, dar la noi în Moldova așa se întâmplă că tot mai mulți oameni devin ”posedați”. Un caz similar am auzit la mănăstirea Vărzărești: 5 femei, care pe parcursul săptămânii sunt cele mai bune gospodine, ajung duminica la biserică să se tăvălească pe jos. Nu e firesc. Și de ce numai duminica? Pe cel posedat îl apucă și noaptea și ziua și în cursul săptămânii, nu doar la slujbe. Am avut un caz când am fost rugat de niște bărbați să le citesc rugăciuni ca să-i scap de duhurile rele. Imediat cum i-am amenințat că chem poliția aceștia s-au vindecat pe dată! Omul cu adevărat posedat nu se teme nici de poliție, nici de stat, de nimic.

R.M.: Multă lume crede în talismane, legarea cu ață roșie împotriva deochiilor etc. Ce spune biserica creștină despre aceste lucruri?

Parohul Petru Buburuz: Talismanele nu sunt recunoscute de către biserică. Sunt niște scrieri necunoscute de credința creștină. Dar oamenii sunt supestițioși, cred în lucruri care ajung să fie absurde, ireale, în puterea ”norocului” și al ”protecției” pe care le primesc datorită talismanelor. Talismanele sunt luate de la păgâni. Sfînta cruce este talismanul nostru de fapt. Cruciulița e singura pe care trebuie să o purtăm la noi, dar dacă o purtăm fără credință nici aceasta nu ne va apăra de rele. Trebuie să avem credință și răbdare pentru a putea face față încercărilor.

R.M.: Se aud diverse zvonuri, opinii privitor la sfârșitul lumii, cum că va fi curând…

Parohul Petru Buburuz: Ziua aceasta va veni, dar nu va ști nimeni când anume, nici chiar îngerii din cer. În Evanghelie se vorbește despre unele semne care vor fi înainte de sfârșitul lumii. Dar venirea lui Isus va fi ”întru slavă”, astfel că va fi clar pentru toată lumea când se vor realiza toate. Va fi un moment universal în care omul va vedea și va simți singur, fără să-i spună cineva că uite sfârșitul e aproape. Zvonuri despre sfârșitul lumii au fost, sunt și încă vor mai fi, doar că sunt irealizabile.

R.M: Suntem în perioada postului. Cu ce mesaj veniți către credincioși?

Parohul Petru Buburuz: Suntem în postul Crăciunului, sărbătorii nașterii Domnului nostru Isus Hristos. Doresc tuturor creștinilor să sărbătorească pe Domnul în pace, liniște sufletească, cu bucurie în familie și cu credință în suflet! Să fie binecuvântați și Sărbători Fericite!

Interviu realizat de Mariana Raileanu, anul III, ULIM

Acest interviu îl găsiti publicat în nr.51 al ziarului ”Literatura și Arta”, sau accesând link-ul următor de pe literaturasiarta.md:

http://literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=3&id=4003&zidc=4

Reclame

4 gânduri despre „Interviu cu parohul Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, Petru Buburuz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s