Exorcismul în Moldova

Despre exorcisme s-a vorbit în nenumărate rânduri, fiecare creionându-și în minte o viziune proprie asupra acestui termen. Wikipedia cataloghează exorcismul drept o practică religioasă de alungare a demonilor sau a altor entități spirituale dintr-o persoană sau loc presupuse a fi posedate. În funcție de credința exorcistului, aceasta se face provocând entitatea la un jurământ, printr-un ritual complicat sau pur și simplu poruncind entității să plece, în numele unei puteri superioare. Această veche practică face parte din sistemul de credințe a multor culturi și religii.

210px-Saintfrancisborgia_exorcism

Pictură de Francisco Goia care ilustrează
exorcismul

Exorcismul solemn sau „exorcismul mare” are în vedere, în mod specific, alungarea demonilor sau eliberarea de sub influența diabolică a unui om posedat. El poate fi săvârșit numai de un preot care are de la Episcop licență expresă în acest scop. Licența de a săvârși exorcisme trebuie acordată numai preoților care se disting prin evlavie, știință, prudență și viață integră. Se cere ca acest exorcist să acționeze cu prudență, respectând cu strictețe normele stabilite de Biserică.

În afară de exorcismul propriu-zis, există rugăciuni care se pot recita public, de către un preot, cu permisiunea Episcopului, atunci când se consideră, după judecată prudentă, că există o influență satanică asupra unor locuri, obiecte sau persoane, fără a se ajunge la stadiul unei posesiuni propriu-zise. Exemplu: Exorcism împotriva satanei și a îngerilor răzvrătiți; în limba latină: Exorcismus in Satanam et angelos apostaticos.

În Republica Moldova, fie din dorință de popularitate, fie chiar din cea de a ajuta cu adevărat oamenii tot mai mulți preoți ajung să devină ”experți” în exorcism, practicând aceste ritualuri cu multă fală în fața a mai multor oameni, ca să fie lumea la curent la cine se poate adresa în caz dee… ”posedare demonică”.

Dacă inițial se întâlneau cazuri de practicare a exorcismului în mănăstiri, acuma găsim preoți la orice bisericuță din oraș gata să ne sară în ajutor.

Dar culmea e că odată cu înmulțirea numărului de preoți predispuși să practice exorcismele, s-a înmulțit și numărul de oameni posedați de forțele necurate.

Interesante sunt metodele prin care aceștia scot forțele răului din oameni. Preoții ”călcători” de necurați folosesc metoda călcării cu picioarele asupra celui care se vârcolește pe jos, motivând că astfel aceștia vor fi deposedați. Alții ”ating” (până la sânge) cu sulița pieptul bolnavului, probabil pentru a străpunge spiritul celui rău aciuat în corpul acestuia.

Metodele folosite sunt cunoscute și mai puțin cunoscute; umane și mai puțin umane. Dar, până la urmă, ce nu îndură oamenii pentru a  scăpa de o problemă în plus.

S-a mediat în mai multe rânduri cazuri de exorcisme pe la mănăstirile din Moldova; femeie pe care nu o puteau stăpâni mai mulți bărbați la un loc, din cauza posedării acesteia; bărbați pe care îi apucau epilepsia de fiecare dată când intrau într-o biserică sau începea slujba; copii chinuiți de boală ș.a.

Am rugat parohul bisericii ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Petru Buburuz, să ne lumineze incertitudinea: Sânt opinii diferite pe marginea exorcismelor care au loc în diverse mănăstiri din Republica Moldova. În ce măsură oamenii ar putea da crezare acestor opinii?

Răspunsul nu s-a lăsat mult așteptat: ” Întotdeauna am fost împotriva acestor exorcisme. Cei care fac exorcisme dau dovadă de incultură.

Biserica Ortodoxă nu recunoaște exorcismul. În lupta contra posedării demonice Biserica folosește rugăciunile. Prin rugăciune și credință omul poate fi ajutat să scape de suferință de orice fel. Există însă sate unde preoții se aventurează peste măsură cu exorcismele. Am văzut cazuri când aceștia apăsau cu piciorul peste omul care se tăvălea pe jos pentru a-l ajuta să scape de duhurile necurate. Nu e ceva normal. În mare parte mai mult se face spectacol. Există și oameni care joacă teatru, fiind că le place. Le place să fie filmați, văzuți, luați în seamă. Se dau drept possedați și îi apucă duhurile rele anume atunci când se apropie preotul. De parcă ar comanda apariția acestora. Cel posedat este posedat indiferent dacă este sau nu preotul prin apropiere, dar la noi în Moldova așa se întâmplă că tot mai mulți oameni devin ”posedați”. Un caz similar am auzit la mănăstirea Vărzărești: 5 femei, care pe parcursul săptămânii sunt cele mai bune gospodine, ajung duminica la biserică să se tăvălească pe jos. Nu e firesc. Și de ce numai duminica? Pe cel posedat îl apucă și noaptea și ziua și în cursul săptămânii, nu doar la slujbe. Am avut un caz când am fost rugat de niște bărbați să le citesc rugăciuni ca să-i scap de duhurile rele. Imediat cum i-am amenințat că chem poliția aceștia s-au vindecat pe dată! Omul cu adevărat posedat nu se teme nici de poliție, nici de stat, de nimic.”

Indiferent dacă sunt reale sau nu, tot mai multe cazuri de exorcisme devin punct de reper pentru cei care vor să urmeze aceeași cale, pentru a scăpa de problema lor. Este important însă ca oamenii să studieze inițial care este problema de fapt. Există oameni posedați, dar există și oameni bolnavi pur și simplu, care necesită un alt tip de tratament, deaceea trebuie mai intâi de aflat cauza generatoare a bolii; poate că se constată până la urmă că nu este nevoie de intervenția preotului pentru recuperare.

Și trebuie de amintit faptul că cei posedați pot fi ajutați prin rugăciune, prin Sfantul Vasile cel Mare si temutele sale molifte. Aventurarea în practici mai strigătoare la cer  poate genera probleme și afecta mai mult, nefiind sigur că sunt și eficace pe deplin.

6 gânduri despre „Exorcismul în Moldova

 1. Foarte controversat subiectul. De curând, papalitatea a recunoscut că au o secție, departament ce se ocupă de exorcizări de mult timp.
  Și pe la noi am auzit că s-ar ocupa câțiva preoți de la catolici și ortodocși.
  Sunt împărțite părerile, unii cred, alții spun că sunt dereglări psihice. Și bine ai obse rvat cum că-n urma îînmulțirii preoților ce oferă astfel de servicii a crescut ciudat de mult și masa așa zișilor posedați.
  Personal, sunt de părere că biserica sare peste cap cu scopul de a-și menține enoriașii și atrage adepți știindu-se faptul printre altele că din păcate, biserica e avidă după câștig (pe Youtube dă căutare Averea bisericii și vei găsi o serie de 5 episoade realizate de TVR cu privire la imensele bogății ce le deține biserica, bogății acumulate camdubios, cred că aceeași situație e și-n Basarabia).
  În final, cred că practica e barbară iar posedații sunt niște bieți oameni ce sun bolnavi psihic și bierica n-ar trebui să-ncurajeze și ofere astfel de vindecări.

   • În viitorul apropiat nicidecum, dimpotrivă, se vor intensifica acțiunile bisericii de atragere a oamenilor prin orice mijloace fiindcă simt că pierd teren, vom asista chiar la aspecte cât se poate de penibile. Ce nu face omul să câștige? Și biserica e compusă din oameni, oameni din păcate cu trăsături explicit de înclinație adorativă pentru bani.

 2. Scoaterea demonilor din om nu ţine de preoţi ci de Dumnezeu, deci doar prin rugăciune se pot scoate demonii, prin adresarea către Dumnezeu, cel ce are puterea pentru a face asta. Scenele desprinse din filme de-ale lui Tarantino sunt inutile, ele pot aduce faimă dar nu şi pe Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s