„Steluţe pe pământ” – un film care te învaţă cum să citești în suflet de copil

3

Dragi părinți! Iubiți-vă copiii! Chemați-i lângă voi și îmbrățișați-i! Îmbrățișați-i și când nu aveți motiv! Sărutați-i! Arătați-le că sunt importanți, că pot conta oricând pe grija și sprijinul vostru. Cîștigați-le încrederea! Ei nu trebuie să se teamă și să se ascundă atunci când au făcut o greșeală. Nu trebuie să se închidă în sine. Oferiți-le sprijinul vostru ca să știe că le veți fi alături chiar și  atunci când vor greși. Aceasta le va da puteri pentru a continua. Încercați să le fiți prieten. Asta e ceea de ce au nevoie. Asta e ceea de ce duc lipsă.

Nu-i impuneți să învețe matematici dacă le stă gândul în vioară, desen, muzică sau altceva. Fiecare copil are nevoie de spațiu în care să se regăsească, să se descopere pe el însuși. Nu le cereți note de 9 și 10. În goana după note se vor abate de la drumul lor, vor uita de visurile și dorurile din copilărie, vor deveni niște unelte menite să lupte pentru supraviețuire, nu pentru automodelare și creștere. Vor deveni niște mecanisme menite să concureze cu alții asemenea lor pentru a vă satisface pe voi.

Să nu-i certați dacă învață mai greu să scrie, sau rămân în urmă la scăderi și adunări. Nu-i nesocotiți și nu-i considerați mai puțin destoinici. Fiecare își va găsi propria cale, neapărat și-o va găsi, e nevoie doar de timp și de toată dragostea și grija voastră.

M-a motivat să scriu aceste rânduri un filmuleț vizionat recent. Este vorba despre pelicula Steluțe pe pământ, în regia lui Aamir Han. Filmul istorisește povestea unui băiețel de 7 ani, marginalizat, nedreptățit și înjosit de către toți din jur: colegi, profesori și chiar părinți. Acesta scria și citea mai greu decât ceilalți copii și toți îl credeau un leneș. Din aceste motive a fost bătut în nenumărate rânduri (nu doar de către părinți) și dus într-un final la o școală internat, unde chinurile lui s-au înmulțit.

Când copilul s-a gândit că a rămas singur pe lume, s-a găsit un profesor care să-i fie prieten şi să-l asculte. Profesorul a descoperit motivul pentru care băiatul învăţa mai greu decât alţii – dislexia, dar şi talentul pe care-l avea în pictură.

Este un film foarte emotiv și educativ, care-ți trezește sentimente dintre cele mai adânci.

Am redat mai jos un fragment de dialog dintre profesorul în cauză și tatăl băiețelului, străduindu-mă să traduc întocmai:

” – Vă ascult.

– Soția mea zi de zi se reține pe internet, în general citește despre dislexie. Am vrut ca să știți asta.

– De ce îmi spuneți mie?

– Pur și simplu nu vreau ca dvs să credeți că noi suntem dintre acei părinți care nu-și fac griji sau nu îngrijesc de copilul lor.

– Grija? este foarte importantă domnule Avaste. În ea sălășluiește o putere care vindecă. E ca o mână care calmează durerea. Copilul se simte mai sigur când știe că cineva își face griji pentru el. Niciodată nu strică, pur și simplu, fără un motiv oarecare să-l îmbrățișați, să-l sărutați doar pentru aceea ca să-i dați de știre: ”Copilul meu, te iubesc! Dacă la tine vor apărea probleme, vino la mine. Dacă ai ezitat, ai făcut o greșeală, eu întotdeauna te voi ajuta, întotdeauna îți voi fi alături.” Asta și se numește grijă, domnule Avaste.

Mă bucur că vă considerați un părinte grijuliu…

– Cred că ar trebui să plec…

– Domnule Avaste, soția dvs, stând pe internet, nu a găsit întâmplător informație legată de insulele Solomone?

– Nu, domnule, nu sunt sigur.

-Păi iată, pe insulele Solomone, când aborigenii doreau să curețe o porțiune de pădure de pe câmpiile lor, ei nu tăiau copacii. Ei doar se adunau acolo, întregul trib, și începeau sî îi certe. Peste ceva timp copacii începeau să vestejească, încet dar sigur. Și în final mureau…”

Ca să vedeți cum au derulat lucrurile vă invit să vizionați filmul. Se merită!

Acest film te învață cum să citești în suflet de copil!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s