După virgulă

generatii

Sorbindu-mi cafeaua cu mici și întîrziate înghițituri, tupilată comod pe fotoliul din fața șemineului, privesc concentrată la para focului: ici mai puternică și mai înaltă, de un roșu strident, colo mai moale și mai joasă, de un gălbui abia sesizabil.

După o zi în care înfăptuirea unei întîmplări și-a creionat simțitor amprenta în rutina zilnică, îmi veni în gînd celebra idee a lui Vasile Bogrea:” În orice normală dezvoltare istorică, generațiile sînt solidare; una de la alta aprinzînd faclia, una trecînd-o celeilalte; iar, cînd cea de pe urmă, mai norocoasă, învinge, înving toate celelalte care au precedat-o în cultul aceluiași ideal.”

Trăim într-o lume în care fiecare tinde să pună în practică faimoasa teorie a lui Darwin, conform căreia supraviețuiește cel mai puternic dintre noi. Suntem martorii unei lupte între generații mai noi și mai vechi, ai unor ciocniri mai pașnice și mai violente, ai unor construcții vagi și incerte ale viitorului. Dinamismul societății în care viețuim generează permanente schimbări de modele culturale și comportamentale, iar relația dintre generații se evidențiază în cele mai contradictorii nuanțe.

De cele mai multe ori suntem acuzați de părinți că trăim după niște convingeri depășite, uitînd că ei înșiși au participat în egală măsură alături de noi la formarea  setului nostru de valori. Suntem o generație în care ideea de schimbare și de nonconformism ne gâlgâie în sînge făcîndu-ne mai hotărîți și mai puternici, dornici de a-i ajunge și chiar de a-i depăși pe cei mai de vază decât noi.

Dacă bunicii şi părinţii noştri au trăit și s-au acomodat la regimul comunist, generația nouă, de o vîrstă cu Partia-mamă,  va tinde spre libertate și dezvoltare, spre exprimarea liberă a opiniei și spre realizarea cu dârzenie a celor mai neobișnuite vise. Nu vrem să dăm peste cap vechile orânduieli, nici să călcăm peste lucrurile de o valoare inegalabilă, pe care părinții le-au construit cu atâta dragoste pentru noi, ci doar să avem dreptul de a ne identifica, de a ne ridica pe nişte culmi cucerite de noi înşine în istoria țării noastre.

De ce apare mereu acea baricadă între ideile, principiile părinților și ale copiilor? Înțeleg că prin însăși natura lor protectoare părinții încearcă să ne ferească de repetarea greșelilor proprii, fără să-și dea seama că e indispensabil să trecem singuri prin aceste greșeli ca să ne învățăm pe seama lor. Avem tendința să opunem rezistență oricăror încercări din exterior de a ne schimba, fiind convinși că tot ceea ce nu corespunde propriilor viziuni e greșit și inadmisibil în existența noastră. Dar anume necesitatea de schimbare, de afirmare, uneori de revoltă este ceea de ce avem nevoie pentru a ne forma personalitatea, de a ne exprima trăirile și aspirațiile, care nu sunt neapărat negative sau de rea natură. Voi încerca să trasez o linie între concepțiile părinților despre noi și invers, pentru că odată ce nu este definită bine problema, nici nu se va  putea căuta o cale de mijloc îmbucurătoare pentru ambele părți.

Atît părinții, cît și copiii sunt tabere care aspiră pentru BINE, pentru FRUMOS, pentru ADEVĂR. Doar că ambele tabere au metodele proprii de atingere a acestor valori. Cînd ne vom înțelege reciproc și ne vom respecta personalitățile, diferite, dar la fel de valoroase, vom reuși să construim un viitor și o istorie frumoasă pentru țara noastră. Suntem o generație,  care se înlănţuie alături de celelalte anume prin unicitate și dorință de afirmare.  O generație care-și cunoaște rostul și nu stă cu mîinile în sîn pentru a avansa în această direcție, care-și va îndeplini misiunea anume pentru a arăta părinților că ne iubim țara și că respectăm ceea ce deja avem de la ea, ceea pentru ce au muncit înaintaşii noștri.

Dacă părinții noștri au scris prima frază din istoria acestui pământ, noi nu cerem decît dreptul de a continua povestea,  înșiruind, după virgulă, propria continuitate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s