Avem același DOR!

romania_te_iubescÎn amiaza zilei de 1 Decembrie, deşi primă zi de iarnă, soare fierbinte şi aer cald de primăvara am simţit în nări. O căldură atît de firească şi suavă mi-a pătruns în suflet încît paşii m-au dus ca vîntul, fără să-i simt, la Teatrul Ginta Latină, unde aveam să sărbătoresc alături de fraţi români veniţi de pretutindeni – Ziua Naţională a României!
România – ţara care respiră acelaşi aer, care vorbeşte aceeaşi limbă, în care se zbate aceeaşi inimă ca în Patria Moldavă! Ne unesc aceleaşi doruri, idealuri şi, cel mai important: acelaşi crez!
Pe fundal de cîntec şi poezie, oamenii au început să împînzească bucuroşi sala; cu chipuri luminoase, cu ochii larg deschişi, cu surîsuri împăciuitoare în colţul buzelor. Probabil i-au adunat aici, ca şi pe mine, îndemnul şi glasul inimii de a comemora victoria crezului nostru comun, înfăptuit la 1 decembrie 1918. Ziua cînd, cu o sută de ani în urmă, Basarabia a fost prima sosită în Capitala Unirii, cum i se spune oraşului Alba Iulia, strigîndu-şi dorul şi îndemnul de făptuire a unui stat unitar, românesc.
Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o importantă victorie a tuturor românilor, o chemare auzită de a realiza oficial ceea ce era deja realizat în inimile noastre, de a constitui o naţiune unitară, independentă, care să-şi poarte numele cu mîndrie. Data de 1 decembrie rămâne nu doar una istorică, ci fapta extraordinară prin care s-a materializat dorul întregii naţiuni româneşti.
„Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armatura teritorial-instituţională care este statul naţional”, spune Florin Constantiniu în O istorie sinceră a poporului român. Tot aici, îl putem cita şi pe Iuliu Maniu, care spunea la Marea Adunare de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918: ”Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”.
Moderată de actriţa Ninela Caranfil, sărbătoarea de la Ginta Latină a căpătat un colorit aparte. Tinerii sosiţi de la Alba-Iulia şi-au cîntat dorul şi au proslăvit România spre a fi auziţi de o lume întreagă: cu vervă, cu entuziasm, cu fericire în ochi şi în glas! În recitalul de cîntece dragi sufletelor noastre, Marcel Zgherea a înfierbîntat întreaga sală. Alături de acesta, şi-au manifestat dragostea prin cîntec şi actorii teatrului, dansînd cu degetele fine pe coardele ghitarei, tobei, naiului şi viorii.
Ca o chemare, ca un strigăt, ca un îndemn s-a proslăvit Marea Unire în recitalul de poezii şi în melodiile care răsunau pe scenă şi nu numai. Nu pot să nu amintesc aici şi frînturi din discursul înălţător al poetului Nicolae Dabija, preşedinte al Forului Democrat al Românilor din Moldova: „Fiecare popor are o zi sfîntă în istoria lui. Pentru români această zi este 1 Decembrie. Astăzi este Ziua Naţională a României! Ziua Naţională a Românilor de Pretutindeni!”
Ne-a aprofundat în esenţa acelor evenimente de o însemnătate majoră şi istoricul Anton Moraru. Am zîmbit la epigramele cu încărcătură semnificativă ale scriitorului Gheorghe Bâlici:  „Trenule, maşină mică, / Eu ţi-aş da-ntr-o zi toţi banii / Să-l aduci pe Ionică / Şi să-i duci pe toţi Ivanii”.
Români şi basarabeni! Suntem două ţări cu aceeaşi istorie, cu aceeaşi limbă, cu acelaşi dor, iar dorul nostru constă în crezul de reîntregire a neamului: „Noi vrem să ne unim cu ţara!”
Pe 1 Decembrie, la Ginta Latină a predominat aceeaşi atmosferă de patriotism, dragoste şi credinţă ca pe timpurile vechi, unind inimile românilor de pretutindeni pentru totdeauna.

Același articol îl găsiți pe literaturasiarta.md, accesând link-ul de mai jos: 

Avem același DOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s