Maitreyi, Mircea Eliade

2475011423141772700_700

Dacă îți plac poveștile de dragoste, atunci romanul Maitreyi a lui Eliade e perfect pentru tine!

Impresionantă și cu o încărcătură emoțională imediat sesizabilă, această carte reflectă o poveste de dragoste uluitoare, cum vezi numai în filme.Este povestea iubirii unui englez (Allan), inginer de meserie, care a venit în India să muncească împreună cu alți prieteni de ai săi. Și ar fi trăit o viață liniștită, fericit să descopere frumusețile și miracolele acestei lumi, nouă pentru el, dacă nu ar fi întâlnit pe Maitreyi, fiica de 16 ani a lui Narendra Sen- șeful său.

Lecturând cartea, am observat pentru sine cât de neobservat poate trece timpul când ești captat în totalitate de ceva ce-ți place. Eliade desenează în cuvinte cu atîta claritate fiecare scenă din această poveste încât ai impresia că o și vezi în fața ta, deasupra filelor în care privești.

M-au intrigat chiar de la început primile impresii pe care și le făcuse Allan când o văzu pentru prima dată pe Maitreyi, așa că am continuat să citesc cu o nestăvilită curiozitate. Acesta o crezu neagră și urâtă, în mașina stăpânului și gândi că nicidecum n-ar putea s-o iubească. Însă, vorba ceea: dragostea vine când te aștepți mai puțin.

Dragostea Maitreyi[ei], copilărismul, naivitatea, fecioria și pofta-i nebună de viață l-au făcut pe Allan să-i cadă în plasă, dacă se poate de spus astfel, căci Maitreyi nu a încercat prin nici o metodă să-l cucerească; ea îl iubea altfel.

Zbuciumul sufletesc al eroului, sau al eroilor mai bine zis, căci și Maitreyi se îndrăgostise fără întoarcere de Allan, umplea această lectură de neliniște, de un interes nesfârșit de a afla ce soartă le-a croit autorul.

Un englezoi si o indiancă, un bărbat de 24 de ani și o tânără de doar 16, o dragoste imensă ce se născu între ei, și o duzină de motive care i-ar fi pus în imposibilitatea de a fi împreună.

Va fi această pereche acceptată de cele două religii? de cele două țări? de cele două familii?

Va reuși să supraviețuiască unei lumi în care sacralitatea și onestitatea neamului este mai presus decât propriile trăiri și convingeri?

Iar finalul? Finalul te ține cu sufletul la gură…

Este o carte excepțională care merită citită și simțită. Descoperită așa cum au descoperit-o și criticii literari, care s-au văzut incapabili de a o critica aliniînd-o în rândul altor opere literare:

”Simplul gând de a vorbi despre cartea asta într-o cronică săptămânală, de a o înscrie deci într-o ”mișcare literară”, de a o pune alături de alte nume și opere, de a o încadra într-o categorie critică, acest simplu gând mi se pare că este de la început o trădare, căci Maitreyi este un fapt unic, fără precedent și fără urmare, un fapt pe care ar trebui să-l iubim și să-l înțelegem în afară de orice deprinderi curente de judecată critică”,

Maitreyi este un miracol împlinit… Fiecărui timp, probabil, îi trebuie o carte frumoasă de iubire. Daphnis și Cloe, Paul et Virginie. Maitreyi este această carte de iubire. Destinul l-a solicitat pe Mircea Eliade să o scrie și să ne-o dea.”- Mihail Sebastian

                                                                                                                     Mariana Raileanu

Reclame

Un gând despre „Maitreyi, Mircea Eliade

  1. Pingback: Nuntă în cer, Mircea Eliade | Mariana Raileanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s